Χαλινάρι στην τουρκική προκλητικότητα βάζει η ΕΕ δια στόματος Τουσκ

Χαλινάρι στην τουρκική προκλητικότητα βάζει η ΕΕ δια στόματος Τουσκ

Στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο εξέφρασαν το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, τόσο επισήμως όσο και στις κατ ιδίαν επαφές που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέλαβε με δήλωσή του, κατά τη διάρκεια της επίσημης συνέντευξης Τύπου, να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα, όπως άλλωστε είχε πράξει και προ ημερών.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

Διαφήμιση

Ωστόσο, η ΕΕ δεν έθεσε δημόσια κόκκινες γραμμές, ούτε απείλησε την Τουρκία για ενδεχόμενες επιπτώσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά, ακόμα και κατά τη διάρκεια της δικής του συνέντευξης Τύπου, σαφές μήνυμα από την ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η λογική της προκλητικότητας αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα κρατά ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, διευκρινίζοντας όμως ότι “υπάρχουν και όρια”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή για την Τουρκία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στα κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και στην απρόσκοπτη συνέχιση των ερευνών και εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ.