Στις κάλπες για πρώτη φορά από το 2016, όταν εξέλεξαν πρόεδρο, οδηγούνται οι ΗΠΑ στο τέλος του 2018, με το ρώσικο φάντασμα να πλανάται πάνω από την Ουάσιγκτον και τα εκλογικά κέντρα, ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία και ενώ οι έρευνες για τη ρωσική εμπλοκή συνεχίζονται. Ήδη όμως τα έως τώρα ευρήματα για την πολύπλευρη δράση του Κρεμλίνου θεωρούνται αδιάσειστα από όλους, πλην του προέδρου Τραμπ.
Ενώ οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές εντοπίζουν τομείς δράσης, πρόσωπα και εργαλεία, οι πολιτείες αισθάνονται απομονωμένες, με ελλιπή εργαλεία και αποσπασματική ενημέρωση, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και εντείνοντας τους φόβους διαβλητότητας της εκλογικής διαδικασίας.
Στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πολιτείες αφιερώνουν ολοένα περισσότερο χρόνο και χρήμα για τη διαμόρφωση στρατηγικών αντιμετώπισης ενδεχόμενων ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων κατά την εκλογική διαδικασία, καθώς και στον τομέα της παραγωγής και διασποράς ψευδών ειδήσεων, με στόχο να αποτραπούν περιστατικά όπως αυτό με τη ρώσικη φάρμα fake news στην πΓΔΜ.
Δυο διασκέψεις, στην Ουάσιγκτον, που παραδοσιακά αφιερώνονταν σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση των εκλογών εστίασαν τελικά στην καταπολέμηση εκλογικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία ή άλλες χώρες.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε πέρυσι ότι 21 πολιτείες είχαν δεχθεί προκαταρκτικά-διερευνητικά πλήγματα για την ανίχνευση των συστημάτων τους από Ρώσους hackers και ότι εν τέλει αδυναμίες εντοπίστηκαν σε μικρό αριθμό δικτύων. Τα μηχανήματα ψηφοφορίας δεν επηρεάστηκαν άμεσα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι άλλαξε η ψήφος, λένε αξιωματούχοι.
Αρκετοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχία αν και οι 50 πολιτείες έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα από τις εκλογές του 2016 για να αγοράσουν ασφαλέστερο εξοπλισμό, να επεκτείνουν τη χρήση χάρτινων ψηφοδελτίων, να βελτιώσουν την κατάρτιση στον κυβερνοχώρο και ζητήσουν στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το σκηνικό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς οι συναντήσεις ακολούθησαν την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 13 Ρώσων από το FBI για εγκληματική συνομωσία με στόχο την παρέμβαση στις εκλογές και τον επηρεασμό του αποτελέσματος το 2016.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανέλαβε πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τις πολιτείες για τη βελτίωση της ασφάλειας των μηχανημάτων ψηφοφορίας, ωστόσο καμία ομοσπονδιακή υπηρεσία δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία για την καταπολέμηση της online προπαγάνδας.
Αρκετοί υπουργοί πολιτειών δήλωσαν ότι απαιτείται πιο άμεση ενημέρωση και σαφείς διαδικασίες όχι μόνο για τις προσπάθειες παραβίασης των συστημάτων ψηφοφορίας αλλά και για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αναμένουν διευρυμένη ρωσική παρουσία και παρενοχλήσεις, σε όλα τα επίπεδα, αδυνατούν ωστόσο να προβλέψουν μοντέλο δράσης για την ώρα.