Πολιτική αποκλιμάκωση στην κρίση με Τουρκία σηματοδοτεί ο Βίτσας

Πολιτική αποκλιμάκωση στην κρίση με Τουρκία σηματοδοτεί ο Βίτσας

Μετριασμένη ρητορική, έναντι του Νίκου Κοτζιά, επιμένοντας όμως σε συνέπειες για την τουρκική προκλητικότητα, χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σε εκπομπή του Σκάι, ένδειξη κινήσεων αποκλιμάκωσης της έντασης και σε πολιτικό επίπεδο.

«Αν το επεισόδιο επαναληφθεί, θα το χειριστούμε με βάση την σπουδαιότητά του και αν υπερβεί τα όρια θα είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες»

δήλωσε ο κύριος Βίτσας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, επαναφέροντας στο προσκήνιο το δόγμα της αναλογικότητας της αντίδρασης.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα και όσον αφορά την στρατιωτική της ισχύ, σε επίπεδο Ευρώπης και περιοχής είναι πάρα πολύ ισχυρή»

είπε. Σχολιάζοντας το πρόσφατο επεισόδιο, όπου τουρκικό πλοίο χτύπησε πλοίο του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, ανέφερε:

Διαφήμιση

«Δεν είχαμε “Ιμια 2”, δεν τουρκοποιήθηκαν τα Ίμια, είναι, ήταν και παραμένουν ελληνικά, δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας ήταν ενήμεροι από το πρώτο δευτερόλεπτο και ο κύριος Τσίπρας έδωσε κατευθύνσεις εκείνο το βράδυ, πρόσθεσε.

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι εντολές και στα τρία σώματα για το πώς διαχειρίζονται τα ζητήματα έως ορισμένο σημείο, από εκεί και πέρα χρειάζονται άλλες εντολές που καθορίζονται από το Σύνταγμα»,

επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε ότι:

«Δεν χρειαζόμαστε πολεμικές κραυγές, χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα».

Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν την άγνωστη πτυχή της real time διαχείρισης της κρίσης από το Μαξίμου, εικόνα που δεν υπήρχε, ή τουλάχιστον δεν είχε αποδοθεί με τέτοια σαφήνεια έως τώρα.

«Πριν 1,5 περίπου χρόνο είχα πει ότι όταν υπάρχει έντονη προκλητικότητα, και ανεξάρτητα από τις αιτίες, όταν η Τουρκία αναδεικνύεται ως αναθεωρητική δύναμη παγκοσμίως, εσύ οφείλεις να προετοιμάζεσαι ώστε να αποφύγεις το ατύχημα. Υπερ – είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.