Η Βουλγάρα Μαριάνα Κότζεβα πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Eurostat

Η Βουλγάρα Μαριάνα Κότζεβα πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Eurostat

Η Βουλγάρα οικονομολόγος και στατιστικός Μαριάνα Κότζεβα διορίστηκε γενική διευθύντρια της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κότζεβα δεν είναι μόνο η πρώτη Βουλγάρα που γίνεται γενική διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά είναι, επίσης, η πρώτη γυναίκα που ηγείται της Eurostat.

Η 51χρονη με διδακτορικό Στατιστικής και δημογραφίας του Πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σόφια ασκούσε καθήκοντα Γενικής Διευθύντριας της Eurostat από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Διαφήμιση

Προσελήφθη στην Eurostat το 2012, ως ειδικός σύμβουλος και έγινε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια το 2014. Προηγουμένως, ήταν επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Βουλγαρίας, NSI, από το 2008 έως το 2012.

Η Κότζεβα συμμετείχε σε πολλά εθνικά και διεθνή προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΕ, του UNDP και της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Έχει μακρύ κατάλογο ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο επίτευγμά της στη Βουλγαρία, ήταν η απογραφή του 2011, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά online, με το 42% των πολιτών να επιλέγουν αυτή τη μέθοδο.

Ο Κότσεβα, η οποία προέρχεται από την πόλη της Ρούσας, δίπλα στο Δούναβη, σπούδασε στο τοπικό Γυμνάσιο Μαθηματικών Baba Tonka.

Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη, ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Οικονομετρίας. Μιλάει άπταιστα γαλλικά, αγγλικά και ρωσικά.

Το 2012, κατετάγη ένατη στον κατάλογο των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βουλγαρία “Capital”.