Το 2017, τα κράτη μέλη ανέφεραν συνολικά περίπου 6700 άτομα από τρίτες χώρες που επέδειξαν πλαστά έγγραφα στα σημεία εισόδου στην ΕΕ / Σένγκεν, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από το 2013, παρά ττην αυξημένη κίνηση τακτικών επιβατών. Σε αντίθεση με την πτωτική τάση που παρατηρείται, στη χρήση πλαστών εγγράφων, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο αριθμός των ανιχνεύσεων πλαστών εγγράφων σε δευτερεύουσες μετακινήσεις εντός της ΕΕ / χώρου Σένγκεν αυξήθηκε κατά σχεδόν 9% φθάνοντας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κυρίως από τις σημαντικές αυξήσεις στις αποχωρήσεις από την Ελλάδα που αφορούσαν Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς, Τούρκους και Ιρανούς υπηκόους. Σε επίπεδο ΕΕ, από τις 138 εθνικότητες που εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας παράνομα έγγραφα για να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ ή στον χώρο Σένγκεν από τρίτη χώρα, συχνότεροι παραβάτες είναι οι Μαροκινοί (803), Ουκρανοί (801), Ιρανοί (438), Αλβανοί (346) , Ρώσοι (278) και Τούρκοι (275).
Αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη σε σχέση με τους ανιχνευθέντες Ουκρανούς, καθώς ο αριθμός μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, Μαροκινοί κυριάρχησαν ως εθνικότητα στη χρήση πλαστών εγγράφων.
Εκτός από αυτές τις δύο εθνικότητες, ο αριθμός των Ιρανών που εντοπίστηκαν με πλαστά έγγραφα να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, άρχισε να αυξάνεται.
Σε κάποιο βαθμό, αυτό οφείλεται στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που χορηγείται στους ιρανούς υπηκόους από τις σερβικές αρχές.
Σε γενικές γραμμές, δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στις πέντε μεγαλύτερες εθνικότητες που αναφέρθηκαν με παραπλανητικά έγγραφα σχετικά με την είσοδο στην ΕΕ / χώρο Σένγκεν από τρίτες χώρες, εκτός από το γεγονός ότι οι Ρώσοι αντικατέστησαν τους Ιρακινούς σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Επίσης, ο αριθμός των Ρώσων υπηκόων που ανιχνεύθηκαν το 2017 σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2016.
Όπως και το προηγούμενο έτος, οι περισσότερες ανιχνεύσεις αναφέρθηκαν σε αεροπορικές διαδρομές.
Σε σύνολο 477 περιστατικών, ο αριθμός των περιπτώσεων απάτης σε έγγραφα από το αεροδρόμιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε κατά 23%, σε σύγκριση με το 2016. Παρά τη σημαντική κάμψη σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παραμένει πρώτο στη λίστα, εκτός ΕΕ.
Ακολούθησε το αεροδρόμιο τυο Ντακάρ στη Σενεγάλη, όπου εντοπίστηκαν 222 άτομα που επιχειρήσουν με πλαστά έγγραφα να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν, μάλιστα, Σενεγαλέζους. Σε σύγκριση με το 2016, το 2017 αναφέρθηκαν περισσότερα περιστατικά από το αεροδρόμιο των Τιράνων στην Αλβανία.
Το 2017, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις πλαστών εγγράφων στα χερσαία σύνορα αναφέρθηκαν μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας (519), οι οποίες αφορούσαν κυρίως Ουκρανούς υπηκόους που κατείχαν πλαστές πολωνικές άδειες εισόδου.
Ωστόσο, το καθεστώς απελευθέρωσης των βίζα για τους Ουκρανούς υπηκόους, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2017, συνέβαλε επίσης στη μείωση του αριθμού των Ουκρανών που παραποιούν έγγραφα.
Όσον αφορά τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο, με τη Ceuta ως την πλέον σύνηθες σημείο εισόδου και τους Μαροκινούς, ως την κύρια εθνικότητα δραστών.
Συνήθως, τα χερσαία σύνορα με την Ουκρανία επηρεάζονται και όσον αφορά τις αεροπορικές διαδρομές, ως επί το πλείστον ο Καναδάς αποτελεί τελικό προορισμό. Στα χερσαία σύνορα με την Ουκρανία, τα περισσότερα πριστατικά αφορούσαν πλαστές σφραγίδες για να αποκρύψουν την παραμονή. Στα αεροδρόμια παρατηρείται μεγαλύτερη ποικιλία πλαστών εγγράφων, όπως και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα περιστατικά αυτά.