Αυτοί είναι οι στρατοί των Ευρωπαϊκών χωρών

Αυτοί είναι οι στρατοί των Ευρωπαϊκών χωρών

Οι υποργοί Εξωτερικών και Άμυνας 23 χωρών της ΕΕ (από 28 συνολικά) συμφώνησαν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης. Πέντε χώρες απέρριψαν τον Ευρωστρατό: το Ηνωμένο Βασίλειο (λόγω Brexit), η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η αμυντική ένωση βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην ημερήσια διάταξη και ονομάζεται Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO). Το διάγραμμα δείχνει τις χώρες της ΕΕ με το πιο πολυπληθές μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η GlobalFirePower.com. Περιλαμβάνει όλο το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, τα λεγόμενο «ετοιμοπόλεμο», αλλά όχι τους πολιτικούς υπαλλήλους ή τους εφέδρους. Η Ιταλία διαθέτει τη μεγαλύτερη μόνιμη στρατιωτική δύναμη, με 248.000 στρατιώτες, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Ελλάδα ακολουθεί στην τέταρτη θέση, όχι όμως τον μεγαλύτερο στρατό κατ αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος είναι μέχρι και το 2019 επικεφαλής του Ευωστρατού, ενώ θα τον διαδεχθεί Ιταλός.

Διαφήμιση