Σκοπιανό: Παρέμβαση μήνυμα Ιβάνοφ στο πλευρό του Ερντογάν

Σκοπιανό: Παρέμβαση μήνυμα Ιβάνοφ στο πλευρό του Ερντογάν

Δηλώσεις, που αν και εν πολλούς αναμενόμενες, φαίνεται να υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες και ως εκ τούτου προκαλούν ανησυχία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκέργκι Ιβάνοφ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Το Crisis Monitor έχει επισημάνει τις πιθανές επιπλοκές της ρωσικής παρέμβασης της ενεργοποίησης του τουρκικού βραχίονα στα Βαλκάνια, καθώς οι κινήσεις μέχρις ενός σημείο είναι ορατές και ορατές, ωστόσο οι παρασκηνιακές διεργασίες έντονες και συχνά γεννούν απροσδόκητες εξελίξεις.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε:

Διαφήμιση

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Αν η τοποθέτηση αυτή ερμηνευθεί υπό το φίλτρο της φιλορωσικής στάσης του Ιβάνοφ, της προσέγγισης Ερντογάν-Πούτιν και της αυτόνομης προσπάθειας της Τουρκίας να μεγιστοποιήσει την υπεραξία του πολιτικού και οικονομικού κεφαλαίου που έχει επενδύσει στην πΓΔΜ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με ΗΠΑ και ΕΕ, τότε σκιαγραφείται μια μάλλον ανησυχητική εικόνα.

Η ελληνική κυβέρνηση, το NATO και την ΕΕ έχουν προϋπολογίσει την προσπάθεια έμμεσης παρέμβασης της Ρωσίας, τόσο μέσω του προέδρου Ιβάνοφ, ο οποίος έχει ήδη συναντηθεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, επ αφορμής βράβευσής του από τη Ρωσική εκκλησία, η οποία ωστόσο δεν είναι μητρική της εκκλησίας της πΓΔΜ.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση, αν και έχει ήδη τοποθετηθεί απέναντι στην Ελλάδα, δήλωσε:

«Με αμοιβαία βούληση ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας»

Ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε: «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα.

Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Πηγή: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν θέλει αλλαγή Συντάγματος -Στήριξη από Ερντογάν | iefimerida.gr