Σκοπιανό: Ενεργοποιείται η Γερμανία, εκτοπίζει την Τουρκία

Σκοπιανό: Ενεργοποιείται η Γερμανία, εκτοπίζει την Τουρκία

Ενεργό ρόλο στο Σκοπιανό αναλαμβάνει πλέον η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να προσφέρει επαρκή πολιτική κάλυψη στην κυβέρνηση της χώρας, ώστε να αποτρέψει τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να παρέμβει ανασταλτικά στις διαπγματεύσεις εξυπηρετώντας ίδια και αλλότρια συμφέροντα.

Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς τον Ζόραν Ζαεφ, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, η οποία τον αποκάλεσε «Πρωθυπουργό της Μακεδονίας».

Η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας πρώτη στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, στην ομιλία της αναφερόμενη στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χρησιμοποιούσε τον όρο «Μακεδονία».

Διαφήμιση

Αργότερα στην ομιλία της είπε:

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την «Μακεδονία». συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες.

Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία.

Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες.

Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της «Μακεδονίας», αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό»,

Από τις δηλώσεις καθίσταται σαφές ότι η Γερμανία, μετά τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ενεργοποιείται στα Βαλκάνια, καθώς όπως επισήμανε έχει πραγματοποιήσει επικοινωνίες για το ονοματολογικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με το ονοματολογικό ζήτημα η καγκελάριος υπενθύμισε ότι επανειλημμένα στο παρελθόν το πρόβλημα έχει απασχολήσει την Ευρώπη. Ενδεικτικά ανέφερε τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όπου η ένταξη της ΠΓΔΜ απέτυχε λόγω του ονόματος. «Χαίρομαι και με ανακουφίζει το ότι με την κυβέρνηση Ζάεφ επήλθε κινητικότητα στις συνομιλίες», δήλωσε η κ. Μέρκελ. Αναφερόμενη στο τηλεφώνημα που είχε την Τρίτη με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα» έχει την εντύπωση ότι τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια ενδιαφέρονται για λύση. «Θεωρώ ότι οι δύο πλευρές έχουν την ικανότητα να χειριστούν αυτή την επιθυμία επιμελώς και προσεκτικά. Ο καθένας θα πρέπει να ξέρει τι μπορεί να προσφέρει. Οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι… αλλά θα πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι», τόνισε η καγκελάριος. Το Βερολίνο πάντως έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει για την επίτευξη λύσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατέστησε σαφές ότι στρατηγικοί στόχοι της πΓΔΜ βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ – «Δεν υπάρχει άλλη λύση». Για να τους πετύχει θα πρέπει η χώρα του να «εκπληρώσει τα καθήκοντά της: να εφαρμόσει με εντατικό ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις και να λύσει το ανοιχτό ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.» Ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι για να πετύχει αυτόν το στόχο θα καταβάλει προσπάθειες να κερδίσει τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, του προέδρου της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοφ όπως και των πολιτών της χώρας.

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου στις διμερείς σχέσεις εξήρε τη Γερμανια, η οποία με 3,6 δις ευρώ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ αλλά και «ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της». 200 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην χώρα του και απασχολούν 20.000 εργαζόμενους. Ο κ. Ζάεφ καλέσε τέλος τις γερμανικές επιχειρήσεις για επιπλέον επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

Τέλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle μετά τις επαφές που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για άμεση επίλυση της διένεξης με την Ελλάδα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η διαμάχη για την ονομασία μπορεί να λυθεί και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (τον Ιούλιο). Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να κινήθηκαν και οι παραινέσεις της Άγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιλαμβανόμενη ως έμπειρη πολιτικός πλήρως τις θέσεις και των δυο πλευρών, βρίσκεται στη διάθεση Αθήνας και Σκοπίων για να συνδράμει τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ειδικού διαμεσολαβητή Νίμιτς. Όπως είπε προς τη DW ο κ. Ζάεφ, η γερμανίδα καγκελάριος ενθαρρύνει και τις δυο πλευρές προκειμένου να αδράξουν και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται.