Νιγηρία: Αγνούνται 111 μαθήτριες μετά από επίθεση της Μπόκο Χαράμ, φόβοι για μαζική απαγωγή

Νιγηρία: Αγνούνται 111 μαθήτριες μετά από επίθεση της Μπόκο Χαράμ, φόβοι για μαζική απαγωγή

Τις πιο οδυνηρές μνήμες, της μαζικής απαγωγής του 2014, ξυπνά στη Νιγηρία η υπόθεση αγνοούμενων μαθητριών από λύκειο θηλέων, μετά από τρομοκρατική επίθεση της Μπόκο Χαράμ, καθώς δυο ημέρες μετά την εξαφάνισή τους 111 μαθήτριες αγνοούνται ακόμη.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ασφαλείας της πολιτείας Γιόμπε, 815 μαθήτριες επέστρεψαν στο σχολείο θηλέων του Ντάμπσι εκ των συνολικά 926 μαθητριών που φοιτούσαν εκεί.

Πάντως, όπως διευκρίνισε, «προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό απαγωγής».

Διαφήμιση

Βαριά οπλισμένοι μαχητές της νιγηριανής τζιχαντιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν τη Δευτέρα στο χωριό Νταπτσί, στην πολιτεία Γιόμπε, πυροβολώντας στον αέρα και ρίχνοντας χειροβομβίδες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Οι μαθητές και οι καθηγητές του οικοτροφείου του Girls Science Secondary School διέφυγαν στα δάση, όπως είχαν κάνει οι μαθήτριες Λυκείου του Τσιμπόκ στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο πριν από τέσσερα χρόνια.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση, δεκάδες μαθήτριες του λυκείου του Νταπτσί δεν έχουν επιστρέψει, προκαλώντας τους χειρότερους φόβους στις οικογένειές τους που συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά από το σχολείο για να απαιτήσουν πληροφορίες.

«Οι κόρες μας αγνοούνται εδώ και δύο ημέρες και δεν ξέρουμε πού βρίσκονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπουμπάκαρ Σέχου, η ανιψιά του οποίου περιλαμβάνεται στις αγνοούμενες.

«Μας είπαν ότι κατέφυγαν σε άλλα χωριά αλλά πήγαμε σε όλα αυτά τα χωριά, μάταια. Αρχίζουμε να φοβόμαστε ότι συνέβη το χειρότερο», πρόσθεσε. «Φοβόμαστε ότι έχουμε ένα νέο σενάριο Τσιμπόκ».

Σύμφωνα με το προσωπικό του σχολείου, την ώρα της επίθεσης 710 μαθήτριες βρίσκονταν στο οικοτροφείο, που φιλοξενεί κορίτσια ηλικίας από 11 ετών και άνω.

Η αστυνομία της Πολιτείας Γιόμπε δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία που να δημιουργεί υποψίες για απαγωγή.

Ο υπουργός Παιδείας της Πολιτείας Μοχάμεντ Λαμίν ανακοίνωσε ότι το σχολείο έκλεισε και ότι η έκκληση για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των κοριτσιών εξακολουθεί να ισχύει.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», πραγματοποιεί από το 2009 αιματηρή εξέγερση στη βορειοανατολική Νιγηρία προκαλώντας περισσότερους από 20.000 θανάτους και 2,6 εκατ. εκτοπισμούς.