Έτοιμη να χρησιμοποιήσει το ειδικό της βάρος στις εξελίξεις στη Βαλκανική χερσόνησο και στη Μεσόγειο εμφανίζεται η Άγκελα Μέρκελ, η οποία συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και εν συνεχεία, την Παρασκευή, με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και χθες. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ρόλο που επιφυλάσσει για τον εαυτό του, το Βερολίνο, τόσο στο Σκοπιανό όσο και απέναντι στην Τουρκία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αναβαθμισμένη ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, όπως συμφωνήθηκε προγραμματικά μεταξύ των κομμάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Ακόμα όμως πολλά πράγματα σε σχέση με αυτή την πολιτική παραμένουν θολά και ασαφή, καθώς η Γερμανία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, να διατηρήσει τις ισορροπίες στο πλαίσιο του NATO και να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ, χωρίς να δίνει πατήματα στη Ρωσία για να ασκήσει επιρροή και παρεμβάσεις.
Η Ευρώπη έμεινε χωρίς πυξίδα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Γερμανία αναζητούσε χρυσή τομή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η Γαλλία αποδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, αδύναμη να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη. Το Παρίσι δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας τις ρωσικές παρεμβάσεις και την τουρκική προκλητικότητα, παρά τη στήριξη της Ιταλίας και υπό την πίεση Ελλάδας, Κύπρου και των συνθηκών. Το πρόσφατο crash test στην με την παρενόχληση του γεωτρύπανου της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία και η αδυναμία της Ρώμης να αποτρέψει και εν συνεχεία να χαλιναγωγήσει την Τουρκική προκλητικότητα, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία δεν προτίθεται να παίξει ρόλο ηγέτη της Μεσογείου, ούτε εξ ανάγκης.
Η διαμορφούμενη συγκυρία, με την απόσυρση του άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της αλλαγής δόγματος στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάδειξη περιφερειακών δυνάμεων όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία σε ρόλο ρυθμιστών και η εκτός ορίων προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι όλων των γειτόνων της, καθιστούν επιτακτική πλέον την ανάδειξη της Ευρώπης, υπό την ηγεμονία του μόνου πρόθυμου και ικανού παίκτη, της Γερμανίας ως δύναμης σταθερότητας για τη διαχείριση των κρίσεων που αναδύονται.
Μια πρώτη γεύση των γερμανικών θέσεων θα λάβει η Ευρώπη, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η Κύπρος θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας, ενώ θα συζητηθεί και η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Βαλκάνια, κατά τη συζήτηση της οποίας, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στη Σόφια, διαπιστώθηκαν αποστάσεις.
Η έγκαιρη και σταθερή παρέμβαση της Γερμανίας στις αναδυόμενες κρίσεις στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, που προκαλούνται από την προσπάθεια αλλαγής του status quo στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης NATO-Ρωσίας και του νέου στρατηγικού δόγματος των ΗΠΑ, είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση δυνάμεων όπως η Τουρκία και η Ρωσία υπό έλεγχο.
Η αποστασιοποίηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών από τις πολιτικές Τραμπ στη Μέση Ανατολή, το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μπορούν να δράσουν θετικά, διασφαλίζοντας ικανό χώρο για την προώθηση μιας νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης από τη Γερμανία. Για την ανάληψη μιας τόσο φιλόδοξης πρωτοβουλίας όμως απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και απόδειξή της με αποφασιστικές δράσεις στα πρώτα βήματα, ώστε να κερδίσει αξιοπιστία και να πείσει.
Ανασταλτικό παράγοντα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν οι αποδυναμωμένες ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, κενό που μπορεί να καλύψει αρχικά η Γαλλία και εν συνεχεία ο ευρωστρατός, σχέδιο που αν και φιλόδοξο φαίνεται ότι αποτελεί αναπόδραστη προοπτική ελλείψει άλλων λύσεων και υπό τη σκιά διαρκώς κλιμακούμενων απειλών και της απομάκρυνσης της ΕΕ από τις ΗΠΑ, λόγω του Trump effect.
Πρώτη γεύση παίρνει ο Ζάεφ
Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και θα γίνει δεκτός και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα υποδεχτεί τον κ. Ζάεφ στην Καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές στις 12:00 (τοπική ώρα), ενώ περί τις 13:15 αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται διμερή θέματα, αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.
Η πρώτη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ζάεφ είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη.
Ακολουθεί ο Τσίπρας
Τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Επιπλέον, συζήτησαν για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν και συνάντηση την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, αλλά και προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με την Αγκελα Μέρκελ και αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαιου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Μέρκελ-Τουρκία… αμυντική βιομηχανία
Το αμυντικό λόμπι και την εκπεφρασμένη επιδίωξη της Άγκελα Μέρκελ να ενισχύσει τη γερμανική αμυντική βιομηχανία χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης και διαμόρφωσης σταθερών σχέσεων με τη Γερμανία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, η Τουρκία στο πλαίσιο πολιτικής tit-for-tat, μετά την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτσέλ, πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή τεθωρακισμένων.
Η εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, όπου σημείωσε πως επιθυμεί τη γερμανική συμμετοχή στην κατασκευή τεθωρακισμένων. Ειδικότερα δε, η Άγκυρα φέρεται να προωθεί μια συνεργασία ευρύτερη συνεργασία στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών. Έτσι, θέτει υπό πίεση τη γερμανική κυβέρνηση.
Μετά τη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Βερολίνο, η Άγκυρα αποφυλάκισε τον Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουζέλ που κρατούσε ως διαπραγματευτικό χαρτί, κίνηση που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν εντάσσεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή αν πρόκειται για “αλισβερίσι”.