Γκρίζα η δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο για την ΑΟΖ

Γκρίζα η δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο για την ΑΟΖ

Σκιές στην κυπριακή ΑΟΖ αφήνουν τόσο οι δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι όσο και οι διαρροές από την Ιταλία, σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά από συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Αν και τα media έσπευσαν να αναδείξουν αμερικανική στήριξη από τις δηλώσεις της Κάθλιν Ντόχερτι, εν τούτοις αυτό απέχει αρκετά από την πραγματικότητα και τη σημειολογία των δηλώσεων.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για τα γεγονότα που συμβαίνουν, περιλαμβανομένου του ζητήματος των υδρογονανθράκων και μετέφερα στον πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ νιώθουν πολύ έντονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους πόρους στην ΑΟΖ και επανέλαβα ότι μας ενδιαφέρουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο»

ανέφερε η Αμερικανίδα πρέσβειρα. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ έδωσαν στο Νίκο Αναστασιάδη αναγνώριση της ΑΟΖ, συνεχίζοντας όμως έλαβε ουδέτερη θέση για την αντιπαράθεση με την Τουρκία, λέγοντας, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον «όταν βρισκόταν στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα ήγειρε αυτό το ζήτημα με τους Τούρκους».

Διαφήμιση

Οπότε, συνέχισε η κυρία. Ντόχερτι «παρακολουθούμε τα γεγονότα και επίσης ενεργούμε για αυτά τα γεγονότα», εκφράζοντας την ελπίδα ότι

«το ζήτημα θα επιλυθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος και να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το γεγονός ότι αναμένεται και παρουσία της Exon-Mobil στην ΑΟΖ της Κύπρου είπε ότι «συζητούμε σήμερα τα άμεσα ζητήματα και θα δούμε τι θα γίνει».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα ανέφερε ακόμη ότι συνεχάρη τον πρόεδρο Αναστασιάδη εκ μέρους του Λευκού Οίκου για την επανεκλογή του και είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του είχε αποστείλει συγχαρητήριο μήνυμα πρόσφατα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν σήμερα ότι η Ιταλία

«επιβεβαιώνει τη βούλησή της να αναζητήσει κάθε δυνατή διπλωματική λύση στο διεθνές δίκαιο σε ένα ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αλλά σχέσεις και ισορροπίες που είναι επίσης οικονομικές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού».

Ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον καθορισμό συμφωνημένων διαδικασιών στις ερευνητικές δραστηριότητες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δυναμικό ανάπτυξης και τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο θέμα με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το Saipem 12000.