Σκληρό και απάνθρωπο για τα γαλλικά και ευρωπαϊκά πρότυπα είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για τη μετανάστευση, ενώ προσεγγίζει τις θέσεις των χωρών του group Vizegrad σε πολλά ζητήματα.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «μια ελεγχόμενη μετανάστευση και ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου» αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή μέσα στον Απρίλιο, ενώ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ.
Το νομοσχέδιο αυστηροποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία αίτησης και χορήγησης ασύλου, ενώ παράλληλα αυξάνει δραστικά την περίοδο κράτησης όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, στους οποίους προτείνει και την επιβολή προστίμου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ η όλη διαδικασία σχετικά με τη χορήγηση άσυλου θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα εξάμηνο. Κάτι τέτοιο βέβαια θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο από τις οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα μεταναστών, προσφύγων και απάτριδων.
Με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται στις 90 μέρεςεπίσης η διάρκεια κράτησης των ατόμων που έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα τους, ενώ εδώ και χρόνια ο μέσος όρος κράτησης ήταν μόλις 12 μέρες. Σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου προτείνεται η καθιέρωση ποινής για την παράνομη διέλευση συνόρων. Προβλέπεται ακόμη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ.
Αυστηρότερη θα είναι η αντιμετώπιση, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω νομοσχέδιο, και για τα άτομα που παραμένουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί τέλος να υπάρξει απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος για όλα τα άτομα που εκδιώχθηκαν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.