Το FBI στενεύει τον κλοιό γύρω από τον Τραμπ

Το FBI στενεύει τον κλοιό γύρω από τον Τραμπ

Νέα ακόμη πιο απρόβλεπτη τροπή λαμβάνει η έρευνα για τις σχέσεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο του 2016, καθώς μετά την απαγγελία ποινικών διώξεων σε βάρος 13 Ρώσων και τριών ρωσικών οντοτήτων, ο ειδικός εισαγγελέας πέτυχε την παραδοχή ψευδούς κατάθεσης στο FBI, δικηγόρου κορυφαίου συμβούλου του Τραμπ που είχε σχέσεις με την Ουκρανία.

Ο ειδικός εισαγγελέας ο οποίος ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 άσκησε δίωξη σε δικηγόρο ο οποίος φέρεται να είπε ψέματα στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τις επαφές που είχε με τον Ρικ Γκέιτς, πρώην σύμβουλο του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρόμπερτ Μιούλερ έδωσε στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο σε βάρος του δικηγόρου Άλεξ Βαν Ντερ Ζουάν, ο οποίος φέρεται να είπε ψέματα στο FBI όταν κατέθεσε, τον περασμένο Νοέμβριο, για μια υπόθεση που είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του το 2012 και η οποία σχετιζόταν με την Ουκρανία.

Διαφήμιση

Ο Ρ. Γκέιτς και ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Ντ. Τραμπ, Πολ Μάναφορτ κατηγορούνται επίσης για συνωμοσία με στόχο το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ότι δεν δήλωσαν ότι ήταν «ξένοι πράκτορες» επειδή εργάζονταν για λογαριασμό ενός φιλορωσικού ουκρανικού κόμματος. Και οι δύο δηλώνουν αθώοι.

Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι ο Αλ. Βαν ντερ Ζουάν είπε ψέματα για την τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον Ρ. Γκέιτς και άλλο ένα πρόσωπο που δεν κατονομάζεται, αλλά αναφέρεται μόνο ως «Πρόσωπο Α». Φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνώριζε για ποιον λόγο δεν προωθήθηκε στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε ανταλλάξει με αυτό το «Πρόσωπο Α». Στην πραγματικότητα όμως είχε διαγράψει ή δεν παρέδωσε τα μηνύματα που του είχαν ζητηθεί.