Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Συνάντηση αρχηγών της αστυνομίας στα Ιωάννινα

Πιο κοντά Ελλάδα-Αλβανία: Συνάντηση αρχηγών της αστυνομίας στα Ιωάννινα

Πραγματώνονται τα βήματα προσέγγισης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς η Αλβανία κινείται ενεργητικά στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένει δεύτερη πρόσκληση από την Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγαμτεύσεων, εφόσον επιλυθούν, οι διμερείς διαφορές με την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εθιμοτυπική συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα με τον νέο Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας, κ. Άρντι Βελίου, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα

Ο κ. Τσουβάλας ανέφερε πως η συνάντηση, αποτελεί ένα εξαιρετικό βήμα για την συνεργασία των δύο πλευρών ,η οποία όπως τόνισε βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας απαντώντας σε ερώτηση για την συνεχιζόμενη διακίνηση ναρκωτικών από την Αλβανία προς την χώρα μας, είπε πως ο κ. Άρντ Βελίου, του μετέφερε το ειλικρινές ενδιαφέρον του, για την καταπολέμηση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Διαφήμιση

Κατά τη συνάντηση, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας των Αστυνομιών των δύο χωρών και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αποτίμηση της μέχρι τώρα αστυνομικής συνεργασίας και στην περαιτέρω ενδυνάμωση της, σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αλβανία και Ελλάδα έχουν κάνει ήδη πρόοδο, σε διμερές επίπεδο, στο θέμα της παράδοσης και ταυτοποίησης των οστών των πεσόντων στο ελληνοαλβανικό μέτωπο το 1940, ενώ η κυβέρνηση Ράμα πέρασε νόμο για τη δημιουργία ελληνικών νεκροταφείων. Παράλληλα η αλβανική κυβέρνηση χορήγησε υπηκοότητα στον επικεφαλής της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Αλβανία, κίνηση που επίσης κινείται στην κατεύθυνση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως αλβανικά media μετέδωσαν την είδηση ότι οι δυο χώρες έχουν καταλήξει σε συνεννόηση για τη χάραξη και θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο, σε περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Την προοπτική αυτή επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Παρ’ όλα αυτά προβληματισμό προκαλούν οι εθνικιστικές-αλυτρωτικές εξάρσειςς του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος προσφάτως επανέφερε την πρόταση για κοινό πρόεδρο για την Αλβανία και το Κόσοβο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επιχείρησε -για πολλοστή φορά- να εγείρει θέμα Τσαμουριάς και αποζημιώσεων για τους τσάμηδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex οι παράνομες διελεύσεις από την Αλβανία προς την Ελλάδα το 2017 ξεπέρασαν τις 6,000. Ωστόσο τα Τίρανα κάνουν μεγάλε προσπάθειες στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών, παρέχοντες πληροφορίες που οδήγησαν σε συλλήψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη σαρωτική επικράτηση του σοσιαλιστή Έντι Ράμα, η αντιπολίτευση οργάνωσε πριν από δυο εβδομάδες ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής διαφθοράς, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση.