Συνελήφθη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, λόγω Global Laundromat

Συνελήφθη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, λόγω Global Laundromat

Στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας κατέληξαν οι έρευνες για εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στο πλαίσιο του οποίου δρούσε και το κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου και ρωσικού χρήματος που έγινε γνωστό ως “Global laundromat”.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς, συνέλαβε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς.

Διαβάστε επίσης: Το παγκόσμιο (ρώσικο) πλυντήριο: Deutsche Bank, HSBC και 42 ακόμα

Διαφήμιση

Η δημόσια τηλεόραση της χώρας μετέδωσε το Σάββατο ότι η KNAB πραγματοποίησε έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του διοικητή, τονίζοντας όμως ότι η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί κανονικά. Το υπουργείο Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ο Ρίμσεβικς είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της από το 2014) είχαν αποφύγει να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας είναι ανεξάρτητος θεσμός και ο Ρίμσεβικς είναι επικεφαλής της από το 2001.

Οι λετονικές τράπεζες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη επί μια δεκαετία και ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν σε ισχύ, σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ξεπλύματος χρήματος προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας φέρεται να μην ενημέρωνε τις αρχές για κινήσεις που έπεφταν στην αντίληψή της, ενώ διαπιστώθηκαν και τεράστια κενά στους μηχανισμούς εποπτείας συναλλαγών.

Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική αρχή δίωξης οργανωμένου εγκλήματος το δίκτυο διευθύνουν Ρώσοι εγκληματίες που διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενώ τα διεθνή media επιλέγουν να αναφέρονται στη Deutsche Bank ως “η τράπεζα που έδωσε δάνειο 300 εκατ. στον Τραμπ, μπλεγμένη σε ξεπλυμα ρώσικου χρήματος”.