Η εκταμίευση της δόσης κρίνεται στο σημερινό Eurogroup, με την Ελλάδα να αποτελεί το κύριο θέμα της συνεδρίασης του οργάνου, ενώ ακόμα εκκρεμεί η υλοποίηση δυο προαπαιτούμενων τα οποία, όμως, δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης.
Όπως όλα δείχνουν το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης στη συνεδρίασή του που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την γ’ αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». Προστίθεται δε ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ. αφορά στις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτή απαιτείται), το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».
Από τα 110 προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης απομένουν δύο «τεχνικής φύσεως», μετά και από την υποβολή την περασμένη Παρασκευή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται, εν αναμονή έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για το “Ελληνικό” και οι πλειστηριασμοί. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ και στην ουσία η πορεία τους θα εξετασθεί τον Απρίλιο, τότε, εκτός απροόπτου, θα εκταμιευθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ότι την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν – ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι – ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι – ESM), σηματοδοτώντας την έναρξη της δ’ αξιολόγησης.