Συμφωνία Κούρδων-Άσαντ κατά Ερντογάν

Συμφωνία Κούρδων-Άσαντ κατά Ερντογάν

Ενδείξεις αναδιάταξης των γεωπολιτικών ισορροπιών καταγράφονται στη Συρία καθώς η συνεχιζόμενη επέλαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην Αφρίν οδήγησε στη σύναψη συμφωνία μεταξύ των Κούρδων πολιτοφυλάκων, YPG και των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, για την απώθηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Μπάντραν Τζία Κουρντ, σύμβουλος της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι στρατεύματα θα αναπτυχθούν κατά μήκος συνοριακών θέσεων και ενδεχομένως θα εισέλθουν στην περιοχή εντός των επόμενων δύο ημερών.

Η συμφωνία υπογραμμίζει την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη βόρεια Συρία όπου οι κουρδικές δυνάμεις, η συριακή κυβέρνηση, οι οργανώσεις των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε έναν περίπλοκο ιστό συμμαχιών και αντιπαλοτήτων.

Διαφήμιση

Η έντονη κινητικότητα όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων στην περιοχή καταδεικνύει ότι η αντιπαράθεση για τη Συρία εισέρχεται σε καταλυτική φάση, η οποία θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα.