Σκοπιανό: Ο Ζάεφ βλέπει λύση έως τον Ιούλιο και μετά… NATO

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ βλέπει λύση έως τον Ιούλιο και μετά… NATO

Θετικός για την προοπτική έγκαιρης ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, τα Σκόπια θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με την Αθήνα για το ονοματολογικό έως το καλοκαίρι:

«ελπίζω η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο»

ώστε να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έχει βάλει στόχο, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαφήμιση

Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν διάθεση επιτάχυνσης τόσο των διαπραγματεύσεων όσο και της διαδικασίας κοινωνικοπολιτικής ωρίμανσης του θέματος. Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι τα τρία κεφάλαια που εκτιμά ότι έχουν κλείσει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έχουν κλείσει.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα»,

δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο φιλορώσος, ακροδεξιός, πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, εγείροντας ανησυχίες για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν η ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.