Τον Ισπανό, υπουργό Οικονομικών, Λούις Ντε Γκίντος ενέκρινε το Eurogroup ως διάδοχο του απερχόμενου αντιπροέδρου, Βίκτορ Κοστάντσιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποψηφιότητα του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Γενς Βαιντμαν, για την προεδρία της ΕΚΤ, το 2019.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών – μελών της Ευρωζώνης έδωσαν στον Ισπανό υπουργό Λουίς ντε Γκίντος το χρίσμα για να διαδεχτεί τον Μάιο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάνσιο.
Η εισήγηση του Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού πρώτα ληφθεί υπ’ όψιν η γνωμοδότηση τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η θητεία του κ. Ντε Γκίντος θα είναι οκταετής.
Υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ είχε θέσει και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν. Ωστόσο, η υποψηφιότητα αποσύρθηκε προ της έναρξης του Eurogroup και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.
Η επιλογή ενός «νότιου» όπως ο Ισπανός κεντροδεξιός πολιτικός για την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ενός «βόρειου» – όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν – να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην κεφαλή της ΕΚΤ το 2019.
Ποιός είναι ο Λούις Ντε Γκίντος
Ο De Guindos γεννήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας στις 16 Ιανουαρίου 1960. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών και Επιχειρήσεων στο Colegio Universitario de Estudios Financieros.
Ο Ισπανός, πρώην υπουργός Οικονομικών, υπήρξε κάποτε διευθύνων σύμβουλος της Advisors AB, γραμματέας του περιοδικού “Business Information Spanish”, και σύμβουλος του υπουργού Οικονομίας της Ισπανίας και επικεφαλής του Τεχνικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Στα τέλη του 1996, ο κ. Ντε Γκίντος διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του τεχνικού γραφείου της γενικής γραμματείας Εμπορίου. Υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Renfe μεταξύ του 1997 και του 2000 και του επίσημου ινστιτούτου πιστώσεων από το 2000 έως το 2002. Το Μάιο του 2000 ορίστηκε Γραμματέας Γενικής Οικονομίας και επικεφαλής της εταιρίας βιομηχανικών συμμετοχών του Δημοσίου, υπό τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Ροντρίγο Ράτο, στην τελευταία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, διαδεχόμενος τον David Vegara. Υπό την ιδιότητα αυτή, ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της εισόδου της Ισπανίας στην Ευρωζώνη.
Ιδιωτικός τομέας, 2004-2011
Το 2006, ο Guindos διορίστηκε σύμβουλος της Lehman Brothers στην Ευρώπη και διευθυντής της θυγατρικής τράπεζας στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου παρέμεινε μέχρι την κατάρρευση και κήρυξη πτώχευσης το 2008. Στη συνέχεια, ο Ντε Γκίντος έγινε υπεύθυνος για το τμήμα χρηματοδότησης της Pricewaterhouse Coopers. Εν συνεχεία, διορίστηκε επικεφαλής του τομέα οικονομικών και χρηματοδοικονομικών της PwC. Τέλος και κυρίως συμβολικά αναγορεύθηκε καθηγητής στο Χρηματοοικονομικό Κέντρο της IE Business School (Μαδρίτη), μεταξύ 2010-2012, πριν από τον διορισμό του ως υπουργού. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Endesa SA.
Από το 2011, ο Ντε Γκίντος εργάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Mare Nostrum Bank, η οποία ιδρύθηκε το 2010 από τη συγχώνευση των ταμιευτηρίων, μέχρις ότου παραιτήθηκε για να γίνει μέλος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, 2011-σήμερα
Ο De Guindos έχει υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2012 και πιστώνεται με την καθοδήγηση της Ισπανίας στην οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση της ζώνης του ευρώ για το 2009-2014. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της διάσωσης πτων ισπανικών ταμιευτηρίων, που στοίχησε 100 δισ., ενώ ηγήθηκε της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, της αγοράς εργασίας και άλλων τμημάτων της οικονομίας. Η εφαρμογή του προγράμματος τόσο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσο και των μέτρων λιτότητας έχει επαινεθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ισπανίας και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά ότι καμία άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα δεν είχε εφαρμόσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την Ισπανία.
Το 2012, ο Ντε Γκίντος και ο Ραχόι μπλοκάρισαν αρχικά τον διορισμό του Yves Mersch ως διαδόχου του Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλεζ Παράμο ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και για τον Antonio Sáinz de Vicuña y Barroso για το ρόλο του γενικού συμβούλου της ΕΚΤ. Εκείνη την εποχή, οι αναλυτές δήλωσαν ότι αν η Ισπανία είχε ορίσει την προκάτοχό του de Guindo Έλενα Σαλγάδο, για το διοικητικό συμβούλιο, θα είχε ευρύτερη στήριξη.
Τον Ιανουάριο του 2014, ο κ. Guindos εξελέγη συμπρόεδρος (μαζί με τον Anders Borg, αργότερα Valdis Dombrovskis) της επιτροπής υπουργών Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΛΚ. Τον Αύγουστο του 2014, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανήκει και στο πολιτικό μπλοκ του ΕΛΚ, προσέφερε τη στήριξή της στην προσπάθειά του να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ως ηγέτη της Ευρωομάδας. Η διασφάλιση της θέσης του Eurogroup για το de Guindos αποτέλεσε βασικό πολιτικό στόχο για τον Ραχόι, ο οποίος ήλπιζε ότι ο διορισμός του θα εδραιώσει τις αντιλήψεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Ισπανία ανέκαμψε από την κρίση και μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, στις 5 Ιουνίου 2015, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία, προβάλλοντας ως αντίπαλος του Ντε Γκίντος. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο του 2015, ο Ντάισελμπλουμ έλαβε 10 ψήφους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν και οι επαναπομένουσες χώρες να στηρίξουν τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, ομόφωνα,
Στα τέλη του 2015, ο κ. Guindos ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2016. Εντούτοις, αφού η χώρα χάσει το στόχο του 2015 για δημόσιο έλλειμμα του 4,2% κατά τους μήνες των άκαρπων συνομιλιών συνασπισμού μετά από αδιευκρίνιστες εθνικές εκλογές, ο Ραχόι και ο Ντε Γκίντος ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελιξία στον στόχο. Όταν η Επιτροπή τελικά άρχισε τις επίσημες πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας το 2016 για τα υπερβολικά ελλείμματα τους το 2014 και το 2015, ο Ντε Γκίντος δημοσίως δεσμεύθηκε ότι η Ισπανία θα αποφύγει τυχόν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ντε Γκίντος, ήταν το 2017, το φυσικό φαβορί για τη διαδοχή του Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup, ωστόσο αυτοεξαιρέθηκε καθώς η αντιπροεδρία της ΕΚΤ ανέκυψε ως ακόμα καλύτερη επιλογή.