Ο Ερντογάν πιέζει τη Μέρκελ μέσω του αμυντικού λόμπι

Ο Ερντογάν πιέζει τη Μέρκελ μέσω του αμυντικού λόμπι

Το αμυντικό λόμπι και την εκπεφρασμένη επιδίωξη της Άγκελα Μέρκελ να ενισχύσει τη γερμανική αμυντική βιομηχανία χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης και διαμόρφωσης σταθερών σχέσεων με τη Γερμανία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, η Τουρκία στο πλαίσιο πολιτικής tit-for-tat, μετά την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτσέλ, πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή τεθωρακισμένων.

Η εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, όπου σημείωσε πως επιθυμεί τη γερμανική συμμετοχή στην κατασκευή τεθωρακισμένων. Σε αυτό υπολογίζει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ειδικότερα δε σε μια συνεργασία στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών. Έτσι, θέτει υπό πίεση τη γερμανική κυβέρνηση».

Διαφήμιση

Στο ρεπορτάζ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι

«στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως θα ήθελε την γερμανική συμμετοχή στα σχέδια που γίνονται για την κατασκευή του τουρκικού τεθωρακισμένου με την κωδική ονομασία Atalay. Έτσι, και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή 1.000 τεθωρακισμένων αξίας 7 δις ευρω. Για την πρώτη δόση των 200 τεθωρακισμένων, η τουρκική βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων, BMC, ίδρυσε το 2016 με την γερμανική εταιρεία Rheinmetal, την εταιρεία RBSS. Η γερμανική εταιρεία κατέχει το 40% σε αυτό το κονσόρτιουμ, με έδρα την Άγκυρα. Η απόφαση για την παραγγελία των αρμάτων έχει σχεδιασθεί να παρθεί στις αρχές του 2018. Όμως, δίχως την άδεια της γερμανικής κυβέρνησης, η Rheinmetal δεν μπορεί να πάρει μέρος στην κατασκευή αυτή».

Παράλληλα, ο κ. Γιλντιρίμ στις ίδιες δηλώσεις του επέκρινε την γερμανική κυβέρνηση για την απόφαση της να μην δώσει άδεια ώστε να εξοπλισθούν με αμυντικά συστήματα κατά των ναρκών τα άρματα Leopard 2 του τουρκικού στρατού.