Ο Ερντογάν παρεμβαίνει στο Σκοπιανό, συναντά και τον πρόεδρο της πΓΔΜ

Ο Ερντογάν παρεμβαίνει στο Σκοπιανό, συναντά και τον πρόεδρο της πΓΔΜ

Εντείνεται η πολιτική κινητικότητα της Τουρκίας στο Σκοπιανό, καθώς μετά τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, τον ρωσόφιλο, εθνικιστή πρόεδρο της χώρας, Γκέοργκι Ιβάνοφ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, ο αρχηγός του κράτους της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει συναντήσεις και με ανώτατους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα.

Ο κ. Ιβανόφ, ο οποίος προέρχεται από το συντηρητικό – εθνικιστικό VMRO – DPMNE, το οποίο έχασε την εξουσία το 2017 από την Κεντροαριστερά του Ζόραν Ζάεφ, θα δώσει και διάλεξη με θέμα «Οι προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης στην τρίτη χιλιετία» προς τα μέλη του Συμβουλίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Τουρκίας και των πρυτάνεων όλων των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Τουρκίας.

Διαφήμιση

Η επίσκεψη του Γκέοργκι Ιβάνοφ στην Άγκυρα ακολουθεί τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης της πΓΔΜ έναντι της Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει αναπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με την πΓΔΜ, καθώς και παρέμβαση στην αλβανόφωνη κοινότητα μέσω της θρησκείας, καθώς η πλειοψηφία των αλβανοφώνων είναι μουσουλμάνοι. Παράλληλα η Τουρκία έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ παίζουν κοινό γεωπολιτικό σκάκι στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που καθιστά τη δράση της Άγκυρας ακόμα πιο ανησυχητική, καθώς ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Μόσχας που επιδιώκει να ανακόψει την ευρωατλαντική πορεία της πΓΔΜ, αν και η ίδια παραμένει μέλος του NATO.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αναδείξει το Σκοπιανό σε διαπραγματευτικό χαρτί για την επαναπροσέγγιση με ΗΠΑ και ΕΕ καθώς και για την ενίσχυση της θέσης της χώρας του στο NATO.