Η Κομισιόν συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη στέγαση προσφύγων στην Ελλάδα

Η Κομισιόν συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη στέγαση προσφύγων στην Ελλάδα

Διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης του προγράμματος στέγασης προσφύγων στην Ελλάδα και το 2019 έδωσε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ.

Το πρόγραμμα ESTIA καλύπτει τα έξοδα στέγασης των αιτούντων άσυλο και αποτελεί στην ουσία τον πρώτο πυλώνα της πολιτικής ομαλής ένταξης και ενσωμάτωσης στο πλαίσιο της στρατηγικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης που έχει εκπονήσει η Κομισιόν.

Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία το πρόγραμμα ESTIA αποτελεί σημαντική δύναμη στήριξης του real estate και ενίσχυσης των εισοδημάτων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ με τις πρόνοιες που λαμβάνονται για την αποφυγή γκετοποίησης πολυκατοικιών και περιοχών, βοηθά τόσο στην ένταξη όσο και στην αποτελεσματική στήριξη του κοινωνικού ιστού.

Διαφήμιση

Ο κ. Λεκλέρκ κάνει λόγο για «εγγυήσεις» και «πολύ σταθερές διαβεβαιώσεις» από την πλευρά τής Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Ωστόσο, η χρηματοδότηση δεν θα γίνεται, όπως μέχρι σήμερα, από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO), η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Ελλάδα στα τέλη του 2018, αλλά από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί (πιθανόν από τη DG HOME).

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας ζητάει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση «να σταθεροποιηθεί και να γίνει κομμάτι του εθνικού προϋπολογισμού, ώστε οι δήμοι να νιώσουν πιο σίγουροι για να μπορέσουν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποδείξει ότι έχει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Λεκλέρκ επισημαίνει ότι «αυτή η χρηματοδότηση για το 2019 είναι σημαντική, αλλά το κύριο είναι να δούμε τι θα γίνει μετά το 2019». Με την εξέλιξη αυτή, το πλάνο της μετάβασης αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση για διαχείριση των διαμερισμάτων θα μετατεθεί για το 2020, οπότε «έτσι μας δίνεται περισσότερος χρόνος για να γίνουν οι θεσμικές αλλαγές στη σχέση μεταξύ υπουργείων και δήμων, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πρόσβαση στην απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε απευθείας στους δήμους είτε μέσω των εθνικών αρχών», προκειμένου «οι εθνικοί φορείς να αναλάβουν πλήρως την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης».