Αιγαίο: Πολλές παραβιάσεις, χαμηλή προκλητικότητα, το μήνυμα της Τουρκίας

Αιγαίο: Πολλές παραβιάσεις, χαμηλή προκλητικότητα, το μήνυμα της Τουρκίας

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένει η τουρκική παραβατικότητα στον ουρανό του Αιγαίου, έχει υποχωρήσει όμως τις τελευταίες ημέρες η προκλητικότητα, τάση που επιβεβαιώνει την αίσθηση της σταδιακής υπαναχώρησης μετά το θερμό επεισόδιο στα Ίμια.

Αν και η τουρκική “πολεμική ρητορική” δεν είναι εύκολα αντιληπτή χωρίς τα κατάλληλα φίλτρα, η αλλαγή της υφής των τουρκικών προκλήσεων αποτελεί μια εν γέννει αξιόπιστη ένδειξη σταδιακής αλλαγής πολιτικής και διπλωματικής στάσης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σήμερα Καθαρά Δευτέρα καταγράφηκαν συνολικά 42 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από εννέα τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Διαφήμιση

Τα τουρκικά αεροσκάφη – τέσσερα F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς, τέσσερα CN-235 και ένα ελικόπτερο – προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η απουσία εμπλοκών και η χρήση μικτών σχηματισμών από μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, αποτελεί ένδειξη περιορισμού της προκλητικότητας.