Καταγγελίες που θα μπορούσαν, εφόσον επιβεβαιωθούν να σημάνουν τη λήξη των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν και σίγουρα αποτελούν ένδειξη προθέσεων της διεθνούς συμμαχίας, διατυπώθηκαν από τις συριακές-κουρδικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναπαράγονται ευρέως και στα mainstream media ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί χημικά αέρια επιτιθέμενος στις κουρδικές δυνάμεις στην Αφρίν, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί συνιστά παράβαση διεθνών νόμων και συμβάσεων και θα θέσει την Τουρκία στη γωνία, παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Δεν υπήρχε κάποιο άμεσο σχόλιο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έχουν αρνηθεί στο παρελθόν τις κατηγορίες ότι στοχοθετούν αμάχους στην επιχείρηση «Κλάδος ελαίας», που διεξάγουν στην κουρδική περιοχή της Αφρίν.
Ο Μπιρούσκ Χάσακα, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο τουρκικός βομβαρδισμός έπληξε ένα χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την επίθεση έξι άνθρωποι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη μιας επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές αυτών συριακές οργανώσεις έπληξαν την Παρασκευή με όλμους το χωριό. Σύμφωνα με την ΜΚΟ, ιατρικές πηγές στο Αφρίν ανέφεραν ότι έξι άνθρωποι εξαιτίας της επίθεσης υπέφεραν από δύσπνοια και είχαν διεσταλμένες κόρες οφθαλμού, ενδείξεις μιας πιθανής επίθεσης με δηλητηριώδες αέριο.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ένα γιατρό σε ένα νοσοκομείο στο Αφρίν, μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός των τουρκικών δυνάμεων του χωριού προκάλεσε ασφυξία σε έξι ανθρώπους.
Στις 6 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για άμεση εκεχειρία στη Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους.