Το Σκοπιανό προχωράει χωρίς Νίμιτς

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν παραβρέθηκε σε δυο από τις τρεις συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ

Το Σκοπιανό προχωράει χωρίς Νίμιτς

Πληθαίνουν οι ενδείξεις επιτάχυνσης των διαδικασιών επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών κκ Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν σήμερα, στη Σόφια, στο παρασκήνιο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για τρίτη φορά εντός της εβδομάδας, πιστοποιώντας την ισχυρή πολιτική βούληση για την ευόδωση των προσπαθειών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι δυο υπουργοί συναντήθηκαν για δεύτερη φορά χωρίς την παρουσία του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, αν και βρισκόταν και αυτός στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ στην τριμερή συνάντηση επιβεβαίωσαν ότι θα κινηθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στη Βιέννη παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ οι κ.κ. Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς είχαν σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση ως συνέχεια των προσπαθειών τους για επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της γείτονος.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, εμφανίστηκε συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά «είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας πως οι συμβιβασμοί πρέπει να είναι καλοί και χρήσιμοι και για τις δύο χώρες και να μην είναι σάπιοι.

Τα τελευταία 24ωρα δηλώσεις για το Σκοπιανό πραγματοποίησαν ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπλεργκ, παράγοντες που η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει σε απόσταση από τις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ θα έχει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, καταδεικνύοντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει το ζήτημα και τη διεθνή προσοχή που λαμβάνει.