Ο κανόνας dura lex, sed lex (σκληρός ο νόμος, αλλά νόμος) διέπει, μετά και από τις τελευταίες διαβουλεύσεις στην άτυπη Σύνοδο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στη Σόφια, τη στάση της Ένωσης απέναντι στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν διατυπώσει πολιτική βούληση για την ένταξή τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τη Σύνοδο και δια στόματος του επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι οι έξι χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους θα πρέπει να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις προτού να τους επιτραπεί να γίνουν μέλη της Ένωσης των 27 χωρών, μετά την έξοδο της Βρετανίας.
Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΕΕ για Δυτικά Βαλκάνια: Πόσο γρήγορα και με τι προϋποθέσεις
Το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών και του χρονοδιαγράμματος της ένταξης τέθηκε εκ νέου επί τάπητος, καθώς πολλά μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι τα χρόνια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι πολλά και υποσκάπτουν το ίδιο το εγχείρημα και τη σταθερότητα της περιοχής. Παρά τις πιέσεις από το NATO και υπό το φόβο της ρωσικής επιρροής και της κινέζικης “απόβασης” η Ε.Ε. αναθέρμανε την παγωμένη ενταξιακή διαδικασία, δίνοντας στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο ως ενδεικτική πιθανή ημερομηνία ένταξης το 2025.
Οι χώρες του πυρήνα της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικές ως προς το εάν πρέπει να ενταχθεί στην Ένωση μια περιοχή που σπαράχτηκε από εθνικιστικούς πολέμους στη δεκαετία του 1990 και την οποία συνοδεύει η φήμη της ανομίας.
Σημειώνουν δε ότι οι υποψήφιες – η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο – πρέπει να βελτιώσουν τις δημοκρατικές επιδόσεις τους και να ξεριζώσουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.
«Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ορισμένοι όροι θα πρέπει να εκπληρωθούν, ότι η ποιότητα προηγείται της ταχύτητας, ότι η στρατηγική δεν είναι μια πρόσκληση να καταργηθούν οι προϋποθέσεις»,
δήλωσε ο επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βουλγαρία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.