Μέρκελ-Μπιναλί επιβεβαίωσαν την απόσταση Γερμανίας-Τουρκίας

Μέρκελ-Μπιναλί επιβεβαίωσαν την απόσταση Γερμανίας-Τουρκίας

Στη σκιά της κρίσης των Ιμίων, των επεισοδίων στην κυπριακή ΑΟΖ, της τουρκικής επέμβασης στην Αφρίν, και της κράτησης του Γερμανού δημοσιογράφου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε “σε παγωμένο κλίμα” όπως μετέδωσαν τα γερμανικά media.

Αν και δύσκολη ωστόσο, η συνάντηση είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει το Βερολίνο στις σχέσεις με την Άγκυρα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προσήλθε κρατώντας αρκετά χαρτιά, μεταξύ των οποίων και ο ρόλος της Τουρκίας στα Βαλκάνια, όπου οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο στο Σκοπιανό όσο και στη Σερβία, προκαλούν προβληματισμό στην Ευρώπη και το NATO.

Η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε, ωστόσο, στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, επισημαίνοντας ότι τα εμπόδια τα οποία παραμένουν στις Γερμανοτουρκικές σχέσεις, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Διαφήμιση

Ειδικότερα, τονίστηκε επανειλημμένα πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της κράτησης του Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές ως ύποπτος συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα, χωρίς ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Και οι δύο ηγέτες πάντως επισήμαναν ότι η συνάντησή τους αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης για βελτίωση των διμερών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Αρκετή δουλειά πρέπει να γίνει ακόμη, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ και σε ότι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας αλλά και τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης.

Η βούληση για συζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες στην διαδικασία επαναπροσέγγισης, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ.

«Η υπόθεση Γιουτζέλ οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων και παραμένει ένα βάρος»

δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, με όρους κράτους δικαίου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δίκη του Ντενίζ Γιουτζέλ, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου και ότι η υπόθεση είναι αρμοδιότητα της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Μάλιστα, ζήτησε κατανόηση για τις καθυστερήσεις, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας στα τουρκικά δικαστήρια, λόγω των υποθέσεων που αφορούν την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η δίκη να ξεκινήσει σύντομα και να καταλήξει σε αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία.

Αναφορικά με την στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού εναντίον των κούρδων στο Αφρίν της Συρίας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Τουρκία, με τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, προστατεύει όχι μόνο τους δικούς της πολίτες, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την εξάπλωση της τρομοκρατικού κινδύνου στην Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι επιθέσεις στο Αφρίν υπηρετούν αυτούς τους στόχους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση YPG είναι ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Σε ότι αφορά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι πρέπει να εκταμιευθούν τα χρήματα που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στην ‘Αγκυρα.

Τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η επίσκεψη αποτελεί δείγμα αμοιβαίας βούλησης να συζητήσουμε εντατικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε μια κοινή βάση αξιών. «Αυτό όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ εύκολο», διευκρίνισε.