Κίνηση επαναπροσέγγισης η συνάντηση Τίλερσον-Ερντογάν

Κίνηση επαναπροσέγγισης η συνάντηση Τίλερσον-Ερντογάν

Βήμα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΗΠΑ χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η συνάντηση διεξήχθηε μεσούσης της τουρκικής επιχείρησης στην Αφρίν της Συρίας, μετά το επεισόδιο στα Ίμια και τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ με την Άγκελα Μέρκελ.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βαίνουν επιδεινούμενες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενώ οι θέσεις που έχει εκφράσει και αναλάβει η Τουρκία στη Συρία, τα Βαλκάνια και απέναντι στη Ρωσία έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

Διαφήμιση

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραγωγική, στέλνοντας μήνυμα ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης.

Οι δύο άνδρες είχαν μια «παραγωγική και ανοιχτή συζήτηση» για έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που σχετίζονται με το Ιράκ και την Συρία και διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, από την πλευρά του κ. Ερντογάν, οι προτεραιότητες και προσδοκίες της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ζητά επιμόνως από τις ΗΠΑ την έκδοση του αυτοεξόριστου Φετουλάχ Γκιουλέν, με τις ΗΠΑ να παραπέμπουν το θέμα στις διπλωματικές και νομικές καλένδες.