Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο οίκος Fitch Ratings.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας τοποθετείται πλέον στο “Β” από “Β-” από τη Fitch Ratings, ενώ διατηρεί θετικό το outlook, που συνεπάγεται προοπτική νέας αναβάθμισης.
Η επιτροπή αξιολόγησης εξέτασε τα ακόλουθα βασικά ζητήματα: μακροοικονομικές προοπτικές και κινδύνους, παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του ΑΕΠ, πιστωτικές τάσεις.
Η Fitch αξιολόγησε την απόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος του ESM, τις προοπτικές ολοκλήρωσης της τελικής αναθεώρησης και τις ρυθμίσεις μετά το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού περαιτέρω προϋποθέσεων πολιτικής που συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους.
Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί, υποστηριζόμενη από τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, από τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, από τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης και από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το 2020. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, οι προσδοκίες για μία ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνει τους κινδύνους υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από την συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Στις 19 Ιανουαρίου το αξιόχρεο της ελληνικής αναβάθμισε η S&P, κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“, διατηρώντας μεν θετικό το outlook, που πρακτικά συνεπάγεται ότι έπεται και νέα αναβάθμιση εντός του έτους.
Πρώτη είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας η Moody’s, στις 23 Ιουνίου του 2017, στο Caa2 από Caa3 και αναθεώρησε το outlook σε θετικό από σταθερό
Η ανάλυση της Fitch, αξιολογεί επίσης την πολιτική δυναμική, τους κίνδυνοι σχετικά με τη συμμόρφωση επί του προγράμματος, τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, αξιολογούνται τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και προβλέψεις, καθώς και δυναμική του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της φύσης και των επιπτώσεων των ενδεχόμενων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και της χρήσης πλεονασματικών κονδυλίων του ΕΜΣ.
Τρέχοντα και προβλεπόμενα ταμειακά αποθέματα, ανάγκες χρηματοδότησης μετά το πρόγραμμα. Πολιτική διαχείρισης του χρέους και βαθμό ευελιξίας χρηματοδότησης.
Τάσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το εξωτερικό χρέος.
Προοπτικές και κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα: Κεφάλαιο, ανθεκτικότητα στις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων και συνολική ποιότητα ενεργητικού, μέτρα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τάσεις καταθέσεων, ρευστότητα και θέσεις χρηματοδότησης. Προσδοκίες για άρση των ελέγχων κεφαλαίου και επιπτώσεις για το ανώτατο όριο χώρας.
Πλεονεκτήματα και αδυναμίες πιστωτικών οργανισμών και συγκρίσεις αξιολόγησης ομοτίμων.
Ενέργειες δυναμικής κατάταξης, οδηγούς, ευαισθησίες και παραδοχές. Οι κύριες γνωμοδοτήσεις και τα συμπεράσματα της επιτροπής καταγράφονται στο ΠΓΣ.
Η έκθεση της Fitch για την Ελλάδα