Επίσημη παρέμβαση Βουλγαρίας στο Σκοπιανό

Επίσημη παρέμβαση Βουλγαρίας στο Σκοπιανό

Δεύτερη, αυτή τη φορά επίσημη, παρέμβαση στο Σκοπιανό επιχειρεί η Βουλγαρία δια στόματος του προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος τοποθετούμενος επί του ονοματολογικού έθεσε περιορισμό στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ζητώντας να μην περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της χώρας του.

Την ίδια θέση είχε προ ημερών διατυπώσει και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως τροχιοδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Η αναφορά της ίδιας θέσης από επίσημα χείλη την καθιστά πλέον θέση της χώρας, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει δημόσια διαφορετική.

Οπως δήλωσε ο Ράντεφ, η Σόφια στηρίζει λύση στο ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας και δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

Διαφήμιση

«Η βουλγαρική θέση είναι σαφής: Η λύση για το θέμα του ονόματος να μην εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας»

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν και σε πιο βαθμό επηρεάζει ο περιορισμός που τίθεται από τη Βουλγαρία την επίλυση του ζητήματος. Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να “καίει” το Βόρεια και το Άνω, ως προσδιορισμούς, ωστόσο είναι άγνωστο αν η Βουλγαρία θα αντιδρούσε σε άλλους προσδιορισμούς.

Γρίφος επίσης παραμένει η ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία, καθώς ο πρόεδρος Ράντεβ προέρχεται από το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό κόμμα και η εκλογή προκάλεσε κυβερνητική κρίση και εκλογές. Εν τέλει στη Βουλγαρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργάστηκε το Δεξιό κόμμα με το ακροδεξιό, με τις ευλογίες του ΕΛΚ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και για την πΓΔΜ και για την Ελλάδα, η οποία λύση ωστόσο δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε πως στο πλαίσιό τους «η “μακεδονική” πλευρά θα προσπαθήσει να βρεθεί λύση, η οποία αφενός δεν θα θίγει τρίτες πλευρές και αφετέρου δεν θα τις εμπλέκει στη διαδικασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, ενώ προσφάτως υπέγραψε και σύμφωνο φιλίας με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.