Αυτοσυγκράτηση κατά των Κούρδων ζητά η ΕΕ από την Τουρκία

Αυτοσυγκράτηση κατά των Κούρδων ζητά η ΕΕ από την Τουρκία

Με τη γραμμή των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας για τη Συρία ευθυγραμμίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία καλεί την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην Αφρίν.

Κινούμενη πάνω στην γραμμή των ΗΠΑ ΄για διατήρηση της πίεσης κατά του Ισλαμικού Κράτους η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι:

«Αυτό που απασχολεί την Ε.Ε. είναι ο στόχος των επιχειρήσεων να εξακολουθήσει να είναι το Ισλαμικό Κράτος»

κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Διαφήμιση

«Επαναλάβαμε την θέση αυτή στους Τούρκους φίλους μας σήμερα και θα προσυπογράψω τα λόγια του Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα επιμένοντας στους Τούρκους φίλους μας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές τους ενέργειες»,

εξήγησε.

Ωστόσο η Τουρκία επιμένει να διακηρύσσει ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες, YPG, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, ως παρακλάδι του PKK, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη συνεργάζονται ενεργά με τις ομάδες αυτές παρέχοντας εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα, κάλεσε για άλλη μια φορά την Τουρκία σε «αυτοσυγκράτηση» στην επίθεσή της εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στο καντόνι Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία πραγματοποιεί αυτή την επιχείρηση, την οποία ονομάζει «Κλάδος Ελαίας», από τις 20 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τίλερσον διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θέλουν «προχωρήσουν μπροστά μαζί» για την υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης στη Συρία.