Ζόραν Ζάεφ: Έκλεισαν τρία από τα επτά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, αποδεκτός γεωγραφικός προσδιορισμός

Ζόραν Ζάεφ: Έκλεισαν τρία από τα επτά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, αποδεκτός γεωγραφικός προσδιορισμός

Την επιτάχυνση των διεργασιών και της διαδικασίας ωρίμανσης του Σκοπιανού επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν >άεφ, ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της κυβέρνησής του για την αποδοχή σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ τρία από τα επτά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, όπως έχουν συμφωνηθεί στον οδικό χάρτη, έχουν κλείσει, ωστόσο όπως επισημαίνει η ελληνική πλευρά δεν υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ χαρακτήρισε αποδεκτή επιλογή την υιοθέτηση γεωγραφικού προσδιορισμού στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι

Διαφήμιση

«απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην κωμόπολη Νεγκότινο και κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι αυτά είναι τα «ευκολότερα», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για να μην σχηματιστεί, όπως είπε, η εντύπωση ότι γίνεται διαπραγμάτευση μέσω των ΜΜΕ.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα. Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι οι δύο πλευρές θα δείξουν πραγματισμό και επανέλαβε ότι η πιθανή λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Τόνισε επιπλέον ότι είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφερε ότι η συνάντηση στην Βιέννη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος.

Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάεφ είπε ότι αυτό είναι ένα από τα εργαλεία και ότι γίνονται κάποια σχεδιαγράμματα για πιθανές λύσεις.