Τουρκική φρεγάτα κινείται στο Αιγαίο

Τουρκική φρεγάτα κινείται στο Αιγαίο

Επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων η Τουρκία, κατεβάζοντας ωστόσο του τόνους, μετά την επικοινωνία του πρωθυπουργού της με τον Έλληνα ομόλογό του, διατηρώντας όμως αυξημένη κινητικότητα στη θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η “αβλαβής διέλευση” όπως ονομάζεται στη διεθνή ναυσιπλοΐα ο πλους πολεμικών σκαφών σε ξένα χωρικά ύδατα, της τουρκικής φρεγάτας Barbaros, η οποία έφτασε μέχρι το κάβο ντόρο. Περιστατικό που αν και χαρακτηρίζεται σύνηθες εν τούτοις αποκτά άλλο ειδικό βάρος και σημειολογία στη σκιά των πρόσφατων γεγονότων στα Ίμια.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ, η τουρκική φρεγάτα βρισκόταν στο Κεντρικό Αιγαίο παρακολουθώντας «διακριτικά» την άσκηση «Αστραπή» στην οποία συμμετείχαν ελληνικές φρεγάτες.

Διαφήμιση

Με την ολοκλήρωση της ναυτικής άσκησης που είχε σχεδιαστεί από το αρχηγείο στόλου, από το Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο που είχαν αναπτυχθεί, οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού επέστρεφαν στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Η τουρκική φρεγάτα «Barbaros» η οποία παρακολουθούσε τις δραστηριότητες που γίνονταν στο πλαίσιο των ελληνικών ναυτικών γυμνασίων ακολουθούσε από απόσταση τις ελληνικές φρεγάτες φτάνοντας στο Κάβο Ντόρο.

Όπως διαρρέεται, την ώρα που το τουρκικό πολεμικό πλοίο προσέγγιζε το ακρωτήριο Καφηρέας, στην περιοχή βρισκόταν και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Ross» που είχε ρότα βορειοανατολική.

Κοντά στην τουρκική φρεγάτα «Barbaros» -που στις 14:00 συμπλήρωνε περίπου δύο ώρες γύρω από το Κάβο Ντόρο- βρίσκεται η ελληνική φρεγάτα Θεμιστοκλής.