Το NATO καπελώνει τον Ευρωστρατό

Το NATO καπελώνει τον Ευρωστρατό

Θέσεις που αντίκεινται στην ιδρυτική συνθήκη του Ευρωστρατού και με δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν ισχυρίζεται ότι συμφώνησε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, η πιστοποίηση των οποίων με προσθήκη στη συνθήκη του Ευρωστρατού θα σημάνουν το ουσιαστικό “καπέλωμα” της πρωτοβουλίας της ΕΕ και ως εκ τούτου την υποβάθμισή της.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας NATO και ΕΕ συμφώνησαν ότι η κοινή άμυνα είναι αποστολή του NATO και μόνον, μετά από συνομιλίες των δύο οργανισμών στις Βρυξέλλες για την νέα ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία 23 χωρών – μελών της Ε.Ε.

Διαβάστε  Cyber ​​Chronix: Ο GDPR έγινε... παιχνίδι, από την ΕΕ

Διαβάστε επίσηςΟ Ευρωστρατός είναι… πραγματικότητα (το χρονικό της PESCO)

Διαφήμιση

Οι υπουργοί των χωρών – μελών του NATO συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους ότι η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. μπορεί να αλληλοεπικαλύπτεται με τις δομές του NATO.

Διαβάστε επίσης: Ο Ευρωστρατός είναι εδώ: Αυτές είναι οι λειτουργίες του

«Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόνηση και θα συμπεριληφθεί στα ντοκουμέντα της Ε.Ε. ότι η κοινή άμυνα είναι αποστολή του NATO και μόνο του NATO»

δήλωσε ο κ. Μάτις σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε  Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Ο πολιτικός επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ε.Ε. μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες κοινής άμυνας του NATO και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι των δομών της Συμμαχίας.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία για μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, γνωστή ως PESCO, έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέου αμυντικού εξοπλισμού και τον συντονισμό στη λήψη αποφάσεων.

Ωστόσο στα ιδρυτικά κείμενα που ενέκρινε η Σύνοδος Κορυφής και αποτελούν εξειδίκευση και επέκταση της συμφωνίας της Λισαβώνας, η φύλαξη εξωτερικών συνόρων και οι αποστολές εντός και εκτός της ΕΕ προβλέπονται στη μείζονα αποστολή της PESCO. Επιπροσθέτως, μετά την υπογραφή από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι ήγγικεν η ώρα για την Ευρώπη να αναλάβει τα ηνία της άμυνας της, συμπληρώνοντας ότι είχε αφήσει για πολύ καιρό μια τόσο σοβαρή υπόθεση στα χέρια τρίτων.

Διαβάστε  Τραμπ: Ο Πούτιν είναι... ανταγωνιστής

Διαφήμιση