Μήνυμα Τσίπρα από το Λιμενικό: Ελληνο-ευρωπαϊκά τα σύνορα με την Τουρκία

Μήνυμα Τσίπρα από το Λιμενικό: Ελληνο-ευρωπαϊκά τα σύνορα με την Τουρκία

Να αναβαθμίσει το επίπεδο της τουρκικής απειλές σε ευρωπαϊκό επιχείρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε στελέχη στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, μερικά 24ωρα μετά τον διεμβολισμό ελληνικού σκάφους της ακτοφυλακής από τουρκικό.

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού συνάδει με τις διαρροές για αίτημα ενεργοποίησης της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ, η οποία είναι τώρα ακόμα ισχυρότερη λόγω της υπογραφής της συνθήκης του Ευρωστρατού.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι:

Διαφήμιση

«η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας»

ενώ συμπλήρωσε

«η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια»

Παράλληλα, έκανε λόγο για στάση ανευθυνότητας της τουρκικής ακτοφυλακής που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Η ελληνική ακτοφυλακή είναι εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας σε στενή συνεργασία με τη Frontex. Τα θαλάσσια σύνορα δεν είναι μόνο δικά μας αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε. κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες. Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ε.Ε. στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ε.Ε»,

είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ιμια είπε:

«Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Το πρόσφατο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα μιας ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το μήνυμα μας είναι σαφές. Οι άνδρες και γυναίκες του λιμενικού σώματος βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και τον κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που παίζει παιχνίδια αλλά μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Κάποιους τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή αλλά τους καλούμε να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα που επιβάλλει τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Με απόλυτη ψυχραιμία θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας. Η θρασύτητα και προκλητικότητα δεν είναι μόνο στάση ανευθυνότητας αλλά και δειλίας».