Κοτζιάς προς Τουρκία: Δεν θα υπάρξει ειρηνική αντίδραση σε τέτοιο περιστατικό

Κοτζιάς προς Τουρκία: Δεν θα υπάρξει ειρηνική αντίδραση σε τέτοιο περιστατικό

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά.από την ελληνική πλευρά.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο περιστατικό του διεμβολισμού ελληνικού πλοίου της λιμενικού από τουρικό σκάφος στα Ίμια επισήμανε ότι η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε. Παράλληλα αποκάλυψε μια άγνωστη αλλά ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια, ότι η Αθήνα διαμήνυσε στην Άγκυρα πως σε ενδεχόμενο αντίστοιχο συμβάν «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά» από την ελληνική πλευρά.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επανέλαβε ότι «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά», θέση που διατύπωσε νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από το NATO. Χθες η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι δεν διαμήνυσε ακριβώς αυτή τη θέση στην επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ εξετάζει αν η Ελλάδα δικαιούται αποζημίωση από την Τουρκία για τις φθορές στο σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Διαφήμιση

Παράλληλα ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι νευρική «γιατί δεν πάει καλά στη Συρία και έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοιχτό».

«Και με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοιχτά της ανατολικής Μεσογείου, γιατί έχουν βρεθεί απ’ ό,τι φαίνεται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου»,

συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε, δε, ανόητο τον σύμβουλο του Ερντογάν, Γκιγίμ Μπουλούτ, ο οποίος είχε δηλώσει πως η Τουρκία είναι γίγαντας και η Ελλάδα μύγα. «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επεσήμανε ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη για τα θέματα που έχουν κλείσει.

Διαφήμιση