if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μπλόκο στην αναγόρευση Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Ενδείξεις που συνιστούν επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων καταγράφονται εσχάτως, καθώς λόγω της αντιπαράθεσης NATO και ΕΕ με τη Ρωσία η Αθήνα έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των συμμάχων και εταίρων της, ενώ η Μόσχα χρησιμοποιεί την Τουρκία ως πιόνι για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Έτσι αντιστρέφεται πλήρως το κλίμα προσέγγισης που είχε χτιστεί αρχικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και η διακήρυξη για κοινές δράσεις και οικονομική συνεργασία.

Αρχικά η πώληση από τη Ρωσία στην Τουρκία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, πιο σύγχρονου από τους S-300 που αγόρασε η Κύπρος και τελικά εγκατέστησε η Ελλάδα στην Κρήτη, ήταν κίνηση που εκτός από το NATO ενόχλησε και την Αθήνα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Στο εν τω μεταξύ περιστατικό επί του πρωτοκόλλου και της διαδικασίας κατά την επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Άγιο Όρος είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο.

Εν συνεχεία οι διαρκείς και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, αποδεδειγμένα όχι μόνο γίνονται ανεκτές από τη Μόσχα αλλά σε πολλές περιπτώσεις υποκινούνται, τάση που άπαξ και αναγνωρίστηκε συνέβαλε στην σιωπηρή διάρρηξη σχέσεων, η οποία πιστοποιήθηκε από την τοποθέτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ για το Σκοπιανό και την προοπτική επίλυσής του.

Προς επίρρωση της επιδείνωσης των σχέσεων έρχεται και η αναβολή της αναγόρευσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα στην Καλαμάτα.

Αν και ως λόγος προβάλλεται η αδυναμία προσέλευσης του Βλάντιμιρ Πούτιν, στην πραγματικότητα η απόφαση λαμβάνεται κατόπιν διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση και αποτελεί μήνυμα προς τη Ρωσία αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Η τελετή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version