Αλλαγή σκυτάλης στη Νότια Αφρική: Παραιτήθηκε ο Ζούμα, πρόεδρος ο Ραμαφόσα

Αλλαγή σκυτάλης στη Νότια Αφρική: Παραιτήθηκε ο Ζούμα, πρόεδρος ο Ραμαφόσα

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα την Τετάρτη, θέτοντας τέλος στη σκανδαλώδη θητεία του, μετά από την απόφαση του κόμματός του να τον καρατομήσει και αφού κατέστη σαφές ότι αν δεν αποχωρήσει οικειοθελώς θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής από την παράταξή του στη Βουλή.

Τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει τώρα ο Σύριλ Ραμαφόσα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, με πρόταγμα τη μάχη κατά της διαφθοράς και στόχο την ανάκτηση της ενότητας του κόμματος, το οποίο υπέστη την πρώτη ιστορική του ήττα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, εξαιτίας των σκανδάλων που είχαν επισκιάσει την προεδρεία του Ζούμα.

Ο Ramaphosa, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής πρόεδρος από το 2014, θα γίνει πρόεδρος και η Βουλή καλείται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση εντός 30 ημερών. Ο Ραμαφόσα είναι πιθανό να εκλεγεί απο τη Βουλή την Πέμπτη και να αναλάβει τη διεύθυνση του κράτους την επόμενη μέρα.

Διαφήμιση

Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό νωρίτερα την Τετάρτη, ο Zuma επέκρινε έντονα την απόφαση της ANC να τον καθαιρέσει, χαρακτηρίζοντας την «άδικη», και υπογράμμισε ότι: «Νομίζω ότι βυθιζόμαστε σε μια κρίση που νομίζω ότι οι σύντροφοί μου δεν θα μπορέσουν να χειριστούν . “

Η παραίτηση δίνει στον Ραμαφόσα, 65 ετών, περισσότερο χρόνο για να αντιστρέψει τη φθίνουσα κατάσταση και να αποκαταστήσει τους διαρρηγμένους δεσμούς με την κοινωνία πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.

Η Νότια Αφρική βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς η πολιτική διελκυστίνδα έχει διαρκέσει πολύ, επιτρέποντας στον Ζούμα την καρατόμηση πολιτικών του αντιπάλων, όπως ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχαιρε διεθνούς αποδοχής και αναγνώρισης και είχε ταυτιστεί με την προσπάθεια εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών. Η καρατόμησή του προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές με την ισοτιμία της χώρας να υποχωρεί, το χρηματιστήριο να διολισθαίνει και οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν το αξιόχρεο της χώρας.

Ο Ραμαφόσα, δικηγόρος και ένας από τους πλουσιότερους μαύρους νοτιοαφρικανούς, αναμένεται ευρέως να υιοθετήσει περισσότερες φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές.

Διαφήμιση