Κατεβάζει τους τόνους ο Γιλντιρίμ, δεν μιλάει για τουρκικά Ίμια

Κατεβάζει τους τόνους ο Γιλντιρίμ, δεν μιλάει για τουρκικά Ίμια

Ένα βήμα πίσω από τη ρητορική τουρκικής ιδιοκτησίας των Ιμίων έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναλύοντας σε δημοσιογράφους τη χθεσινοβραδινή του επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα.

Τα media στην Τουρκία εστιάζουν στη ρητή προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γιλντιρίμ στον Τσίπρα για την αποφυγή εντάσεων, ενώ τα ελληνικά προβάλλουν την κοινή συνισταμένη αποχής των δυο χωρών από εντάσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, είπε και πολλά ακόμα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν υψηλότερη σημειολογική αξία στη σφαίρα της δημόσιας διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Διαφήμιση

«Πρόσφατα υπήρξαν παραβιάσεις και ένταση που ξεκίνησε στα Ίμια και εμείς απαντήσαμε»

Στάση που αν και εδράζεται στην πεποίθηση περί τουτκικότητας των Ιμίων, εν τούτοις δεν αναφέρεται ρητά σε αυτά, ενώ ακριβώς στο δεύτερο σκέλος της χρησιμοποιείται η λέξη “ρητά” για να δώσει έμφαση στη συμφωνία αποφυγής των εντάσεων. Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η τουρκική πλευρά εξέφρασε ρητώς στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις

«είναι καλό να μένουμε μακριά από εντάσεις»

Τέλος, επαναφέρει την πάγια τουρκική θέση για τις αμφισβητούμενες ζώνες, συστήνοντας στην Ελλάδα «να μένει μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές». Ωστόσο και αυτό το σημείο της δήλωσης θεωρείται ηπιότερο ακόμα και από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έκαναν λόγο για τουρκική περιοχή.

Επιχειρώντας να εξισορροπήσει την κατάσταση, που έφτασε στα όρια θερμού επεισοδίου, με τον διεμβολισμό ελληνικού σκάφους της ακτοφυλακής και την έντονη παρουσία δυνάμεων και από τις δυο πλευρές, επισήμανε ότι

«οι εντάσεις και ο κίνδυνος σύγκρουσης δνε μπορεί να είναι μονόπλευρος. Αν υπάρχει παραβίαση, υπάρχει παραβίαση και από την άλλη πλευρά επίσης».

Η τοποθέτηση αυτή αν και αποτελεί προσπάθεια επιμερισμού των ευθυνών, στο πλαίσιο της πολιτικής γκρίζων ζωνών και αμφισβητούμενων περιοχών, επιβεβαιώνει την αλλαγή ρητορικής και τους χαμηλότερους τόνους.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο

«δεν είναι μόνο η Τουρκία που πρέπει να αποφεύγει τέτοιες παραβιάσεις»

καθώς την ίδια ώρα και η ελληνική πλευρά «θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική» και να λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και

«να μένει μακριά από αμφισβητούμενες περιοχές»

δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ακόμα ότι οι επικεφαλής των επιτελείων των δυο χωρών θα συναντηθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και θα συζητήσουν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην έχουμε κλιμάκωση των υπαρχόντων προβλημάτων.

Ο Γιλντιρίμ, συνεχίζοντας δήλωσε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται “αποτελεσματικά” για την ευημερία τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.

Διαφήμιση