Παρέμβαση ίσων αποστάσεων πραγματοποίησε στην εξελισσόμενη κρίση στο Αιγαίο ο ΟΗΕ, αποδεικνύοντας αφενός τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό και αφετέρου το μεγάλο γεωπολιτικό διακύβευμα που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων.
Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που ετέθη στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, διευκρίνισε ωστόσο ότι
«δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου».
Ο εκπρόσωπος του γ.γ. υπογράμμισε τη θέση του κ. Γκουτέρες ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων.
Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η διατύπωση θέσης του ΟΗΕ ευθυγραμμίζεται με αυτή των ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα για να εξακριβώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών.