Γερμανία: Ετοιμάζεται για αριστερή στροφή το SPD

Γερμανία: Ετοιμάζεται για αριστερή στροφή το SPD

Στη λύση του μεταβατικού προέδρου καταλήγουν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία με τον απερχόμενο Μάρτιν Σουλτς να μην αναλαμβάνει ούτε κυβερνητικό πόστο και να δέχεται πυρά, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε και το υπουργείο Οικονομικών, που δεν ήλεγχε το SPD στην προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη DW την προεδρία του SPD αναλαμβάνει ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα αναλάβει και του υπουργείο Οικονομικών, ενώ η υποψηφιότητα της Αντρέα Νάλες για την προεδρία παραπέμπεται σε έκτακτο συνέδριο, στο οποίο φαίνεται ότι θα αντιπαρατεθεί με τον Σολτς και κατά πάσα πιθανότητα με την Σιμόνε Λάνγεκ.

Ο Σουλτς επικρίθηκε ακόμα και κατά την αποχώρησή του, καθώς με τις δηλώσεις του θεωρείται ότι πέρασε το δακτυλίδι στην Αντρέα Νάλες. Με εμφανή συναισθηματική φόρτιση δήλωσε ότι φεύγει «χωρίς πικρία και χωρίς δυσαρέσκεια», για να προσθέσει ωστόσο ότι

Διαφήμιση

«υπάρχουν πληγές, αλλά ο χρόνος θα τις γιατρέψει». Όσο για τις μελλοντικές προοπτικές του SPD, o Σουλτς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «υπό την ηγεσία της Αντρέα Νάλες θα ξαναβρεί την παλαιά αίγλη του».

Το προεδρείο του κόμματος υποδεικνύει ομόφωνα ως «υποψήφια» για τη διαδοχή του Μάρτιν Σουλτς την πρόεδρο της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες. Ωστόσο πολλοί αντιδρούν και μεγάλο κομμάτι της αριστερής πτέρυγας του SPD ζητεί εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. «Η κομματική βάση επαναστατεί» σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.

Διαβάστε  Βουτιά του γερμανικού PMI σε χαμηλά 19μήνου

Επιπλέον, την τελευταία στιγμή εμφανίζεται μία ακόμη υποψηφιότητα, καθώς η δήμαρχος της πόλης Φλένσμπουργκ, Σιμόνε Λάνγεκ, δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του SPD. Η Λάνγεκ είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις της προκύπτει ότι αντιτίθεται στη συμφωνία για τον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άγκελα Μέρκελ που είχαν διαπραγματευθεί οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς. Μετά από όλα αυτά το προεδρείο του κόμματος συμφώνησε ότι η Αντρέα Νάλες δεν αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία και η υποψηφιότητά της θα επικυρωθεί σε έκτακτο συνέδριο στις 22 Απριλίου.

Διαβάστε  Τα βρήκαν Μέρκελ-Ζέεχοφερ, ακόμα δεν έχει μιλήσει το SPD

Μέχρι τότε τα ηνία αναλαμβάνει προσωρινά κατ´εντολήν του προεδρείου ο αντιπρόεδρος του SPD Όλαφ Σολτς, ως ο παλαιότερος από τους έξι αντιπροέδρους στην κομματική επετηρίδα. O Σολτς, δήμαρχος του Αμβούργου με διευρυμένες αρμοδιότητες, θεωρείται εκπρόσωπος της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος και προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών στον επόμενο «μεγάλο συνασπισμό» με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε  Τα γερμανικά media εκθέτουν εν χορώ το CDU-CSU... όχι όμως τη Μέρκελ

Αντιθέτως η 47χρονη Αντρέα Νάλες, πρώην πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Jusos και μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας, ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών. Εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του SPD.

Πάντως όλα δείχνουν ότι και η δήμαρχος του Φλένσμπουργκ θα επιμείνει στην υποψηφιότητά της στο συνέδριο του Απριλίου. Σε μία προσπάθεια να επιδείξουν ενότητα, Νάλες και Σολτς εμφανίστηκαν μαζί το βράδυ της Τρίτης στους εκπροσώπους του Τύπου.

Διαφήμιση