Πολυμέτωπη επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο

Πολυμέτωπη επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην παγίδα έντασης που του έστησε η αντιπολίτευση έπεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πιεζόμενος πολιτικά στο εσωτερικό, διολίσθησε -για ακόμη μια φορά- στη στρατηγική των απειλών και παρενοχλήσεων κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, υποσκάπτοντας τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε Ελλάδα και Κύπρο “να μην κάνουν το λάθος βήμα” μιλώντας ωστόσο σε κομματικό ακροατήριο, τοποθέτηση που καταγράφεται ως απάντηση στον Ντόναλντ Τουσκ που παρενέβη χθες μέσω twitter μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Χθες, σημειώθηκαν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, στη συνέχεια, τη νύχτα υπήρξε ένταση στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ενώ τουρκικά πλοία συνεχίζουν να παρενοχλούν το γεωτρύπανο της ENI που ετοιμάζεται για γεώτρηση.

Διαφήμιση

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Τουσκ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ε.Ε. και αντ’ αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του αναφέρει:

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι

«τουρκικά πολεμικά πλοία παρατηρούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Κύπρο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοσδουλίδης δήλωσε ότι τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, επικαλούμενα λόγους ασφάλειας εξαιτίας των συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων από τουρκικά σκάφη στην περιοχή της προγραμματισμένης στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ γεώτρησης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία, επίσης για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν.

Η τουρκική NAVTEX, την οποία ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράνομη, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου για τις ασκήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «με ψυχραιμία και συγκεκριμένο σχεδιασμό, γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο οι ενέργειες της Λευκωσίας, με στόχο το γεωτρύπανο να συνεχίσει την πορεία του και να φθάσει στο τεμάχιο 3».

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μια μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα

«αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Για την κλιμάκωση της έντασης και για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είχε προειδοποιήσει προ δυο εβδομάδων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Διαφήμιση