Νότια Αφρική: Αποφασίστηκε η καρατόμηση του προέδρου

Νότια Αφρική: Αποφασίστηκε η καρατόμηση του προέδρου

Την παραίτηση του προέδρου της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα θα ζητήσει το κυβερνών κόμμα, όπως αποφασίστηκε από μαραθώνια διάσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας που διήρκεσε 13 ώρες, στη σκιά επαναλαμβανόμενων πολιτικών κρίσεων, οικονομικής δυσπραγίας σκανδάλων και κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο της Νότιας Αφρικής θα ζητήσει την παραίτηση του Τζέικομπ Ζούμα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίριλ Ραμαφόσα.

Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε να καρατομήσει τον Τζέικομπ Ζούμα μετά εβδομάδες ίντριγκας και πολιτικής παράλυσης, καθώς ο πρόεδρος αγνόησε τις εκκλήσεις της ηγεσίας του κόμματος να παραιτηθεί. Η θητεία του Ζούμα έχει χαρακτηριστεί από σκάνδαλα διαφθοράς, στάσιμη οικονομία και μειούμενη υποστήριξη από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

Διαφήμιση

Το κόμμα βρίσκεται σε μάχη εξουσίας από τον Δεκέμβριο, όταν ο αναπληρωτής πρόεδρος, Ραμαφόσα, επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές έναντι του Ζούμα, αναλαμβάνοντας τα ηνία.

Η αντικατάσταση εν ενεργεία προέδρου από το Αφρικανικό Κογκρέσο δεν είναι πρωτόγνωρη διαδικασία, καθώς έτσι αναρριχήθηκε στην εξουσία και ο Ζούμα, έχοντας κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, το κόμμα ζήτησε από τον Θάμπο Μμπέκι να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο Ζούμα θα μπορούσε να αρνηθεί την απόφαση του κόμματος, καθώς δεν είναι νομικά δεσμευτική, κίνηση η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτή τη φάση, λόγω της έντασης της αντιπαράθεσης και του ενδεχόμενου δίωξης του.

Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση υποβάλλοντας πρόταση μομφής κατά του ίδιου του προέδρου, γεγονός που βαθύνει τις εσωκομματικές διαιρέσεις, θα περιορίσει τα κοινωνικά ερείσματα και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε διάσπαση.

Το ζήτημα της εκτεταμένης διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα και αποτέλεσε την αιτία της πρώτης, στην ιστορία του Αφρικανικού Κογκρέσου, ήττας στις δημοτικές εκλογές, η οποία σημειώθηκε υπό την προεδρία του Τζέικομπ Ζούμα.

Η επιβολή της πολιτικής βούλησης του κόμματος για την καρατόμηση του Ζούμα και έναρξη εκτεταμένης έρευνας για τη διαφθορά στο Δημόσιο εκτιμάται ότι είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας του κόμματος, που βρίσκεται στην εξουσία από το τέλος του Άπαρτχάιντ.

Διαφήμιση