Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για τα Ίμια

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για τα Ίμια

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ανακοίνωσαν τα γραφεία τους πριν από λίγο.

Να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ζήτησε, σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου Πρωθυπουργού ενώ όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Διαφήμιση

Επίσης, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας το περιστατικό στα Ίμια, όπου σκάφος του Λιμενικού με πλήρωμα 27 άτομα εμβολίστηκε με την πλώρη από τουρκική ακταιωρό.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, οι κκ Τσίπρας και Γιλντιρίμ συμφώνησαν για την ενεργοποίηση του στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας, με στόχο την πρόληψη τέτοιων εντάσεων.

Όπως διαρρέεται από το Μαξίμου, οι πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε «θετική ατμόσφαιρα», ανέφερε πηγή που επικαλείται το Anadolu, και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου.

Νωρίτερα είχε υπάρξει παρέμβαση ίσων αποστάσεων από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Διαφήμιση