Διπλό διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία και “κίτρινη κάρτα”

Διπλό διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία και “κίτρινη κάρτα”

Διπλό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία πραγματοποίησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από το περιστατικό που συνέβη στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν περιπολικό σκάφος του τουρκικού λιμενικού εμβόλισε ελληνικό.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο Γενικός ΓΡαμματίας του υπουργείου, προέβη σε διάβημα στον Τούρκο ομόλογο του, ενώ κλήθηκε από τον γενικό διευθυντή πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από την DBRS

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα εντάσσει τα συμβάντα στις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, εγκαλώντας την Άγκυρα για υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας.

Παράλληλα το ΥΠΕΞ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διμερείς σχέσεις, η ποιότητα των οποίων αποτελεί προαπαιτούμενο για την επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Διαφήμιση