Σαουδική Αραβία: Οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν για να γλιτώσουν από την “τσιμπίδα” του διαδόχου

Σαουδική Αραβία: Οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν για να γλιτώσουν από την “τσιμπίδα” του διαδόχου

Με μεθοδικότητα επιμένει ο διάδοχος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε με την σύλληψη μελών της βασιλικής οικογένειας, δισεκατομμυριούχων και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Μπιν Σαλμάν εκτιμά ότι θα ανακτήσει περί τα 13 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους από τις έρευνες και τους συμβιβασμούς, ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί το πολιτικό όφελος για τον ίδιο, αναγόμενος σε τιμητή της διαφάνειας. Ο διάδοχος επιτυγχάνει και τη διεύρυνση του κοινωνικού του ερείσματος καθώς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο αναγκάζει τους πλούσίους να πληρώσουν, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ενισχύει το κοινωνικό δίχτυ.

Αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στους Financial Times ότι ήδη έχουν καταβληθεί χρήματα από υπόπτους, οι οποίοι επέλεξαν τον διακανονισμό με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, ενώ όπως είπε αρκετές ακόμη αντίστοιχες συμφωνίες βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης. «Έως τα τέλη του έτους θα έχουν καταβληθεί 50 δισ. ριάλ».

Διαφήμιση

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελικές αρχές της χώρας εκτιμούν πως το συνολικό όφελος όταν κλείσει η υπόθεση θα αγγίξει τα 81,6 δισ. ευρώ, καθώς έχει αποφασιστεί να ρευστοποιηθούν όλα τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία.

Διαφήμιση