Να εκμεταλλευτεί τη χαλάρωση του διεθνούς προστατευτικού μανδύα που είχε σχηματιστεί στην έναρξη των γεωτρήσεων, το καλοκαίρι του 2017, πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ και να επαναφέρει το Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως χαρτί και όχι ως μείζον ζήτημα επιχειρεί η Τουρκία, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής για την αναδιαπραγμάτευσης της θέσης της στο NATO, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ενεργά ενδιαφέρον για αλλαγή σελίδας, όπως άλλωστε και η Ευρώπη.
Μπαίνοντας σε διαδικασία πολυμέτωπης διαπραγμάτευσης και για πρώτη φορά σε διαφορετικά τραπέζια με ΗΠΑ και ΕΕ, η Άγκυρα επιδιώκει να αναδείξει κάθε χαρτί που κρατάει στα χέρια της, στη μέγιστη αξία του, στρατηγική που μπορεί να υλοποιηθεί μόνον εφόσον οι εντάσεις κλιμακωθούν οι οι γειτονικές κυβερνήσεις μεταφέρουν την πίεση στα διεθνή φόρα και τους υπερεθνικούς σχηματισμούς, ζητώντας από τους εταίρους να δράσουν.
Υπ αυτό το πρίσμα οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αφορούν αυτό καθ αυτό το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, θέμα στο οποίο εμπλέκονται η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά ακριβώς το γεγονός ότι με μια κίνηση επιτυγχάνει να τραβήξει την προσοχή πολλών και μεγάλων παιχτών.
Μία μόλις ημέρα αφότου τουρκικά πολεμικά παρεμπόδισαν το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem12000 κατά την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία για μονομερείς ενέργειες. Και τονίζει ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα δικαιώματά της, ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «παρά τις προειδοποιήσεις μας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το κάνει παραγνωρίζοντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, στους οποίους επίσης ανήκει το νησί».
Και προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε διαπιστώσει πρόσφατα ότι υπάρχει η πρόθεση για έναρξη δραστηριοτήτων στο οικόπεδο τρία της περιοχής που η ελληνοκυπριακή διοίκηση αποκαλεί αποκλειστική οικονομική ζώνη».
Η Άγκυρα, αν και αποφεύγει να αναφερθεί στο επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ENI, συμπληρώνει στην ανακοίνωση ότι «όπως έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα μας, αλλά είμαι επίσης αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” εντός του πλαισίου της στήριξης που προσφέρουμε στην τουρκοκυπριακή πλευρά».
Επίσης, αποδίδει ευθύνες για τις όποιες εξελίξεις και συνέπειες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, προειδοποιεί και τις ξένες εταιρείες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσουν τις «παράνομες» δραστηριότητές τους στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εταιρείες τρίτων χωρών καλούνται να «απόσχουν από τη στήριξη της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία προσφέρουν μέσω της συνεργασίας τους μαζί της στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, θέμα που συνιστά εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού».
Μετρημένη σε ύφος και ένταση είναι για την ώρα η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ και η Ελλάδα βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς αυτές κατάστασης διαχέονται κατά πάγια τακτική και στο Αιγαίο.
«Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες τις τελευταίες ώρες της Τουρκίας»
ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων στην Λευκωσία, ενώ προσέθεσε ότι:
«προσπαθούμε με κάθε τρόπο διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Προσεκτικές είναι και οι κινήσεις της ιταλικής ENI, προδίδοντας τις εν εξελίξει παρασκηνιακές επαφαές Ρώμης-Άγκυρας, καθώς αναμένει ακόμα το πράσινο φως για να προχωρήσει το γεωτρύπανο προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας, το οποίο παρενοχλήθηκε από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, παραμένει από χθες βράδυ καθηλωμένο περίπου 15 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο καπετάνιος του Saipem 12000, αναμένει οδηγίες για να συνεχίσει προς τον στόχο.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η εντολή που δόθηκε από την εταιρεία ήταν να μην γυρίσει πίσω.
Ο υπουργός Εξωτερικών, της Κύπρου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.
Να αποστεί από «περαιτέρω έκνομες ενέργειες» στην κυπριακή ΑΟΖ και «να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» καλεί την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό.
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην Ε.Ε.»
τονίζει το ΥΠΕΞ, χαιρετίζοντας παράλληλα «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».