Δηλώσεις Μέρκελ για εσωτερική κατανάλωση

Δηλώσεις Μέρκελ για εσωτερική κατανάλωση

Δηλώσεις με στόχο να περιορίσει τον αντίκτυπο στο εσωτερικό του κόμματός από την απώλεια του υπουργείου Οικονομικών και τη διαφαινόμενη στροφή στον τρόπο διαχείρισης της γερμανικής οικονομικής επιρροής, έκανε η Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει, καθώς η πολιτική για τον προϋπολογισμό και την Ευρώπη αποφασίζεται από κοινού.

“Θα ήθελα να κρατήσω το υπουργείο, αλλά η πολιτική έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις και ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπολογισμός και ευρωπαϊκή πολιτική ασκούνται από κοινού”

δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι ήταν σαφές ότι, εάν το SPD δεν έπαιρνε το υπουργείο, δεν θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Διαβάστε  Συμφωνία στο προσφυγικό μέσω.... Deutsche Bank και ιταλικών ομολόγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προτεινόμενος από το SPD, νέος υπουργός Οικονομικών, σήμανε ήδη την αλλαγή πολιτικής από την ακολουθούμενη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος της Γερμανίας δεν είναι να υπαγορεύει στις υπόλοιπες χώρες την οικονομική τους πολιτική. Είναι άλλωστε σαφές από τη ρητορική της Άγκελα Μέρκελ ότι η πολιτική έχει συμφωνηθεί και προφανώς εντός αυτής εμπίπτουν οι θέσεις που διατύπωσε ο εισερχόμενος υπουργός.

Διαφήμιση

“Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Η εναλλακτική επιλογή δεν ήταν καλύτερη”

δήλωσε και περιορίστηκε να χαμογελάσει όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ότι

“αν η διαπραγμάτευση διαρκούσε λίγο ακόμη, θα παίρναμε και την Καγκελαρία”.

Η Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε το CDU θα γίνουν γνωστά πριν από το έκτακτο συνέδριο της 26ης Φεβρουαρίου ώστε οι σύνεδροι να μπορούν να αποφασίσουν έχοντας πλήρη εικόνα και υποσχέθηκε, κατά την επιλογή των προσώπων, να λάβει υπόψη της και “όχι μόνο τους άνω των 60 ετών”, αλλά να δώσει ευκαιρίες “και σε όσους έχουν το πολιτικό τους μέλλον μπροστά τους”, καθώς και να εκπροσωπηθεί όλο το εύρος των απόψεων του κόμματος.

Διαβάστε  Σε ακροδεξιό κλοιό η Ευρώπη, επιχειρείται εκτροχιασμός

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Μάρτιν Σουλτς, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η κατανομή των υπουργείων δεν αλλάζει και σημείωσε ότι το πρόσωπο που θα το στελεχώσει αποτελεί απόφαση του SPD. Ευχήθηκε πάντως “ανθρώπινα, κάθε καλό” στον κ. Σουλτς, ο οποίος, όπως είπε, διανύει δύσκολη περίοδο.

Διαβάστε  Συνελήφθη ο CEO της Audi για το Dieselgate

Σε ό,τι αφορά την ίδια, απέρριψε την υπόθεση ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU και τόνισε ότι πάντα θεωρούσε ότι “Καγκελαρία και προεδρία του κόμματος πάνε μαζί”. Δήλωσε δε αποφασισμένη να εξαντλήσει την τέταρτη κυβερνητική της θητεία, έως το 2021.

Διαφήμιση