Δεύτερο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

Δεύτερο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

Σε διαδικασία shut down μπαίνει για δεύτερη φορά από τις αρχές του έτους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς η συμφωνία στην οποία κατέληξε η διακομματική επιτροπή για την αύξηση του ορίου του χρέους συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις και στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες στη Γερουσία.

Ετσι, παρήλθε τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας) η προθεσμία για την ανανέωση της χρηματοδότησης που απαιτείτο ώστε να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε τους δημόσιους λειτουργούς ότι λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης, η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εν μέρει τουλάχιστον θα ανασταλεί και τους προέτρεψε να επικοινωνήσουν με τις οικείες υπηρεσίες τους πριν να πάνε στις θέσεις τους σήμερα.

Διαφήμιση

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που θα ανασταλεί εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετά την αποτυχία του αμερικανικού κοινοβουλίου να εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου βάσει του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Για να αποτραπεί το διαβόητο «shutdown», η πρόταση νόμου που προβλέπει τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι το 2019 θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί ως τα μεσάνυχτα από τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προς επικύρωση.

Νωρίτερα η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για την ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας των περισσότερων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, στην περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι τα μεσάνυχτα.

Διαφήμιση