Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Τουρκιας-ΕΕ παρά την προσπάθεια επαναπροσέγγισης που διεξάγεται από το Νοέμβριο μέσω της Ελλάδας και αποκτά δυναμική από τις συναντήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων του με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες.
Στον αντίποδα της προσπάθειας επαναπροσέγγισης και της πρόσφατης δήλωσης της Ύπατης Εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για ανοιχτή πόρτα προς την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Τουρκία.
Οι κινήσεις αυτές καταδεικνύουν χάσμα ευρωπαϊκών θεσμών και διαφορετικά γκρουπ επιρροής επ αυτών, καθιστώντας σαφές ότι η διαδικασία επαναπροσέγγισης δεν θα είναι εύκολη. Σε αυτά προστίθεται και η συνεχιζόμενη κρίση Τουρκίας-Ολλανδίας, που περιπλέκει την κατάσταση έτι περαιτέρω.
Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν και την προσπάθειά της να λογοκρίνει τους επικριτές της στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης, ζητεί από τις τουρκικές αρχές να άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και να προχωρήσουν στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσων έχουν συλληφθεί ενώ ασκούσαν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης ή ήταν μέλη της αντιπολίτευσης
Ζητείται δε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συναρτηθεί η εκταμίευση κονδυλίων που προορίζονται για τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας με βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Καλούνται τέλος η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η Κομισιόν και τα κράτη- μέλη να συνεχίσουν να εγείρουν με τους Τούρκους συνομιλητές τους το θέμα της κατάστασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ακτιβιστών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών που τελούν υπό κράτηση.